Thursday, December 26, 2013

2013. december 11. - 2013. december 23.

Katonában: Heldenplatz - nem jött át nekem, biztos álmos voltam.

MŰPA - Mozart G-dúr hegedűverseny, Musszorgszkij-Ravel a kiállításról, Haydn Medve szimfónia. Kavakosz. Jó kis friss dolog volt.

Kovács Judit ajándékaként Szkéné színház - Pintér Béla: Árva Csillag. Na ez igen. 


Monday, December 9, 2013

2013. december 6. - 10. Berlin




Vonattal megyünk, Kipróbáljuk. 12 óra.
Pozsonyig üres a vonat, Prágáig degeszre tömve, Drezdáig üres, Drezdától full.

WIFI nincs, de nyugalom kényelem, még 2. osztályon is. Nyugodtan lehet olvasni. Áldozatul esett nekem Debreczeni József Fideszes rablógazdálkodás című  thriller-összefogalója. A maradék 4 óra alvás, fordítgatás, újságolvasás kávévadászat, beszélgetés. szóval jól eltelt.

Nehezen találunk ki az új csilivili pályaudvarról, Egy metró után a Branderburgi Kapunál vagyunk, ahonnan egy kis iránytévesztés után kb 400 méter gyaloglással elérünk címünkre, Arthurhoz a Wilhelmstrasse 45-be. Arthur és kedvese mosolyogva fogad, most már akkor nem küldenek mentőakciót értünk. Arthur brazil (nagyszülei menekültek a háború elől San Paoloba), de ő már 11 éve itt él, mosolygós langaléta.

A lakás lepukkant, de tiszta, új olcsó bútorok, foltos padlószőnyeg. Amúgy jó, különösen a 32 eurós árért, meg azért, hogy igazán a városközpontban van.

Lemegyünk enni, egy indiai étterem a közelben. Chicken vindaloo meg valami hasonló Zsuzsának, és mangó lassi. kissé eltelünk. Egy kis sétával igykszünk elnyomni a kaja hatását. nagyon hideg szél van, menekülünk.

2013. dec. 7.
Reggel korán egy kis fordítás, majd elindulunk sétálni, elég hideg van. Útba ejtjük a Holokauszt emlékművet http://www.stiftung-denkmal.de/,  sétálgatunk, majd a földalatti múzeumban eltöltünk még több mint 2 órát. Nagyon jól kialakított műzeum és audioguide. Elég sok megrendítő részlet.

Jewish Women Executed in Mizocs

Talán mondani sem kell.


Van mellette még egy meleg (ld később) és a Bundestag mellett egy cigány holokauszt emlékmű, amelynek a múzeum része szintén ebben az épületben van.


Kissé szédelegve továbbséta. Brandenburgi kapu, Sok giccs, de jó hangulat, szovjet, német, francia, amerikai katona pózol, berlini medve és még tucatnyi más figura. A karácsonyfa és a hanuka jól megfér egymás mellett.

Bundestag. Sajnos nem tudtam online jelentkezni látogatásra, valamiért kidobott a rendszer 2 nap múlva, úgyhogy most sorba álltunk 1 órát kb. Átfagytunk de meglett. utána egy fehér kolbász, pirított krumpli és forralt bor vigasztalt.

Ezután már késő kezdett lenni, hazasétáltunk, de még megnéztük a cigány holokauszt emlékművet, és hazamentünk átöltözni az operába. Elindulásnál eltévesztettük az irányt, a gsm megszűnt működni a telefonomon, és rossz embereket kérdeztünk a metrón az útirányról. Valószínűleg tősgyök keleieket kérdeztünk, mert a Staatsoperbe akartak irányítani, mi pedig a Deutsche Operba akartunk volna menni. ijedtünkben leszálltunk, tacóxiba ugrottunk, és pont 6 előtt odaértünk ahol kiderült, hogy nem szombatra, hanem vasárnapra van jegyünk. Ügyes.

A kedélyek lecsillapítására az Alexanderplatz karácsonyi vásárába csöppentünk, majd szusi futószalagról ettünk vacsorát, és haza.

2013. december 8.
Reggeli a házban lévő péknél, majd séta a Bundestaghoz, útba ejtve a homoszexuális holokauszt emlékművet. A kis betekintő ablakon meleg csókolózásokat, riadt, csodálkozó járókelőket lehet látni.

Bundestag. Kupolalátogatás. sajnos, vezetés nincs egyébként a házban, illetve arrra nem tudtunk jegyet szerezni. A kupola szép jó, hasznos. Lelkesen hallgatjuk az automatikus audio guide szavait. Ügyes, a felfelé menő, és a lefelé menő spirál alatt jól elmagyarázza a kilátás, az épületet, a parlamentet. A kupola teteje nyitott, ott megy ki egy kürtőn az ülésterem használt levegője.

A kupola földszintjén körbe futó fényképkiállítás az épület és a parlamentarizmus történetét mutatja. Egy kis megjegyzés  Hindenburgról, akinek az 1925-ös megválasztásától lehet számítani a demokrácia hanyatlását. A nácik 1933-ig állandó randalírozása, egyenruhás parlamenti jelenlétük, obstrukciójuk, kivonulgatásuk (Göbbels maradt benn ügyelni, nálunk Navracsics szokott volt. Hitler be se tette a lábát a Reichstagba, hatalomra kerülése után a nem is a Reichstagban üléseztek. A mintázat emlékeztet valamire. 

 Jól átfáztunk a nyitott kupolában. Hazaszaladtunk cipőt váltani, mert nekem az egész évben viselt munkavédelmi szandálra fáj a lábam. Ennek ürügyén orvul aludtunk, pihentünk két órát, majd a házbeli török büfében egy kis ebéd után buddszal a Múzeumszigetre, és a Neues Museum, egyiptomi, Szudáni stb gyűjtemény. kedvencem egy 5000 éves életnagyságú alabástrom pávián, illetve persze a gyönyörű és félszemű Nefertiti:
   


Kevés idő volt, alig 2 óra, de indulni kellett az operába. Némi próbálkozás után 3G-s telefon segítséggel most már jó időpontban érkezünk a Carmenhez. Szép előadás, pénz nincs kispórolva belőle. Michaela jobb mint Carmen, de nem baj. A negyedik felvonásra elromlik valami színpadtechnika, elnézést kérnek, majd improvizálnak. A közönség derül, de nem látszik igazán semmi különös, csak talán az, hogy a kórusok nem mozognak, hanem egy kupacban énekelnek középen.  http://www.deutscheoperberlin.de/en_en/calendar/carmen.10537513

2013. december 9.

Reggeli török módra. Séta a Brandenburgi kapuhoz. Az első városnéző buszba befizetünk gyanútlanul. Várni klell egy kicsit, addig német történelmet tanulunk a kihelyezett táblákról. Az idő vacak, köd van, és esik az eső, az abalakokon nem nagyon lehet kilátni. Az idegenvezető hadar, és unja, a mikrofont túl közel tartja a szájához, torzítva. Szóval nem érte meg. Azért látunk egy s mást. Angela merkel irodája, Államelnöki hivatal, egy csomó követség, sok modern épület. leszállunk a Múzeumszigetnél. Betérünk a nagy katedrálisba, fel és lemászunk, közepesen érdekes, de megadjuk a császárnak, ami az övé.

Pergamon múzeum. 3 óra tömény közel-keleti leletanyag Törökországtól Dél Irakig. Sok különböző nép sok dinasztia, sokezer év. Persze az Istar kapu nyert nálam.
Fájl:Pergamonmuseum Babylon Ischtar-Tor.jpg

Elfáradtunk, séta egy karácsonyi vásárba, üldögélünk egy kis forralt bor mellett, valamint egy kis tejfölös/fokhagymás mártásos pirított gombát majszolgatva. További séta, megálló egy másik vásárban, ahol még ráeszünk egy kis oldalast. Ez már nem jó, kivéve a káposztát és a sültkrumplit.

Innen már csak egy ugrás hazáig. Kis bevásárlás a holnapi vissszaútra. Otthon csomagolás, fordítás, rádióhallgatás.






Monday, December 2, 2013

2013. november 18. - december 1.

Jók voltak:




26-án Görög Sándor búcsúelőadása a Richter ebédlőjében, 55 év szolgálat után. 2,5 óráig megint richteres voltam. Ragyogó előadás. Még egy csomó ismerős is volt.

28-án Fesztiválzenekar: Mahler 9. szimfónia
29-én Lengyel Kultúra, Szent Mátrix kiállítás ( Neue Debreczenische Kunst a debreceni Lyuhász Lyácint Bt. égisze alatt)
30-án Katonában Illaberek, végig folytak a könnyeim.  Utána beszélgetés Sik Endrével

1-jén Jánosékkal Alibi Café, majd Bodzsár Márk Isteni műszak c. filmje. Nem tudtam utálni, pedig Vajna gyerek már.