Saturday, November 22, 2014

2014. november 23.


2014. november 19. Átrium - Átriumklorid - Parti Nagy Lajos.  Aranyos.

ÁTRIUMKLORID (AVAGY A SZÍNÉSZ ÖTSZÖR) | PARTI NAGY LAJOS

parti nagy lajos
Szereplők: Bíró Kriszta, Hevér Gábor  
Díszlet, jelmez: Tihanyi Ildi
Dramaturg: Marsalkó EszterVJ: Csiszár Mátyás
Rendező: Néder Panni
Parti Nagy Lajos izgalmas, új szövege öt teljesen független történetet mesél el: a búcsúzkodó szerelmesek, a rejtélyes rituáléra készülő cinkostársak, a meghasonlott külvárosi házaspár soha nem találkoznak egymással. Sőt, senki mással sem, hiszen az öt rövid jelenet anyaga a magánélet legintimebb szféráiból származik. Hogy mégis mi közük van a figuráknak egymáshoz, önmagukhoz, hozzánk; hogy párhuzamosan élt magányos életeink valahogy összekapcsolódnak-e – erre keresi a választ az előadás.

2014. november 15. Péter bátyám búcsúztatója. - Lázár Péter 1941-20142014. november 11. Venezuelai ifjúsági zenekar, Zeneakadémia. Sok venéz, sok zenész, lelkesedés.

Caracasi Ifjúsági Zenekar

Az „El Sistema” nagykövetei
Revueltas:
Sensemayá
Rolf Martinsson:
I. nagybőgőverseny
szünet
Saint-Saëns:
3. c-moll ('orgona') szimfónia
Edicson Ruiz (nagybőgő)Caracasi Ifjúsági ZenekarVezényel: Dietrich Paredes
„Nincs fontosabb ma a zene világában annál, ami Venezuelában történik” – nyilatkozta néhány éve Sir Simon Rattle az „El Sistema” elnevezésű nemzeti klasszikus zenei oktatási hálózatra utalva. Venezuelában jelenleg közel négyszázezer gyerek tanul európai klasszikus zenét napi rendszerességgel. A José Antonio Abreu által 1975-ben létrehozott rendszer lényege a zenekari közösségben való részvétel és a szociális érzékenység: a gyerekek hangszerjátékot tanulnak és túlnyomó többségük rendkívül szegény családokból érkezik. A Caracasi Ifjúsági Zenekar a rendszer több mint harminc szimfonikus zenekara közül a legjelentősebbek egyike, vezetője, a harmincnégy éves Dietrich Paredes az El Sistema egyik nagy felfedezettje, éppúgy, mint Edicson Ruiz, aki kilencévesen még áruházak rakodójaként dolgozott, tizenhét éves korában azonban már a Berlini Filharmonikusok nagybőgőseként működött (a zenekar történetében ő a legfiatalabb nagybőgős). A zenekar koncertjének első felében két mű hangzik el: a mexikói Silvestre Revueltas (1899–1940) népszerű zenekari darabja, az ősi energiákat megmozgató, kubai kígyóölési ceremóniát zenébe öntő Sensemayá (1938), valamint napjaink legfoglalkoztatottabb svéd kopmonistája, Rolf Martinsson I. nagybőgőversenye (2012), amit kifejezetten Ruiz számára írt át a szerző tavaly. A szünet után pedig Camille Saint-Saens monumentális, orgonát is alkalmazó III. szimfóniája szólal meg.

No comments: