Saturday, December 5, 2015

2015. december 4. Hydra-Poros-Aegina szigetek hajókirándulás

Szevezett túra, hajóval: Hydra - Poros - Aegina.
A hajó kényelmes az idő ragyogó napos, szélmentes. Kevés a vendég.

Ídra (Hydra) és Pórosz (Poros) kis kikötővároskák, falusi, girbegurba hangulatos utcák, virágok, verőfény, kék-fehér házakkal, szamarakkal. Más jármű lényegében nincs. Amúgy unalom. Kávéházban fel lehet tölteni a telefont. Ennek van értelme. Amúgy persze szép, nyugalmas, de strand (homokos nincs) vajon mit lehet itt csinálni.
Tánciskola a hajón, egy kis szirtakit meg kólószerű valamit tanítottak, kedvesen.  Egy csomó arab csaj (hölgy) nagyon lelkesen rázza a mobiltelefonját, fényképez filmez, röhécsel.
Olvasni is lehet, az út Hydráig 3 óra, utána 1 óra, ami alatt svédasztalos ebéd, nem rossz, "az elvárásoknak megfelel".

A buszon az idegenvezető torzítva beszél, alig érteni.

Aegina.  A független Görögország első fővárosa. Fizetős külön busztúra, nem mondták meg előre. A kikötőben nincs látnivaló, ha akarsz valamit,akkor fizess. Befizetünk a panoráma túrára. A busz későn jön, ketyeg az óra.
Tudnivaló: valaha erős hatalom volt, Athénnel vetélkedett, abből most semmi nem látszik. Kalandos történelem, mint mindenütt Görögországban. Mellete van Szalamisz, ahol esemény volt.
Látnivaló, szép tengerpart, pisztáciafák, pisztácia kereskedő  St Nektariosz monostor, szépen 1920 ban megépített. Hát ez van. Ettől 3 kmre egy másik templom (Temple of Aphaia), amit meg sem említettek, nem is néztük meg. Szóval ez a kirándulás nem érte meg a pénzt, és az időt.
Még egy dolog: Paleachora egy kis elhagyott falu, ahol állítólag 360 templomot építettek, minden napra egyet hogy jobban védjenek a kalózok ellen, de ma már csak kb 30 van belőlük a hegyoldalon. Magyarázat ködös, nem állunk meg.

Hazafelé folklórműsor, ami népviseletes tánc, buzuki és szintetizátor. Végülis nem rossz. Hazafelé olvasás, tengerbámulás.

A szervezett túra mellékhatásaként több mint 1 órán keresztül bolyongott a busz, amíg lerakott minket a szálloda közelében. Ha metróval jöttünk volna, 10 perc lett volna.

Bosszúból még a szálloda mellett egy bangladeshi étteremben ígértek levest. Nem volt jó, de jó képet vágtunk hozzá.

Lesz ez még jobb is.













No comments: