Monday, November 16, 2015

2015. november 15. - Kelet-Szlovákia

Irány Észak.
Lelátogatjuk az északabbra lévő (korábbi térképe szerinti) feltételezett "lelőhelyeket".

Több eredménytelen kísérlet, útbaigazítás, romungró telep

Itt kérem nincsenek teknővájók/beások/román cigányok. Kik is azok egyáltalán?

után végre találunk egy bőséges forráshelyet, Podčičva (Csicsvaalja).  A falu egy félreeső, a várhegyre menő utcájában az egyik kertben felfedezzük Józsefet, aki gyanútlanul esik áldozatul, és aki lepukkant házában és konyhájában Matyi örömére ragyogó feleletet ad, mintegy 100 kérdésre. Nem ér rá tovább foglalkozni velünk, úgyhogy továbbmegyünk, és néhány házzal arrébb a tehetősebb Géza és felesége az újabb adatközlő. akik évődve, és kedvesen vesződnek a mondatokkal. Kedves család, az interjú közben Angliából beröppenő skype hívás a fiuktól színesíti a helyzetet.  Van még az utcában egy gazdag ház (Kalányos a tulaj neve), de sajnos nincsenek itthon, így megyünk tovább, hogy más falvakat is feltérképezzünk.
Kellemes ebéd a ritka éttermek egyikében, majd eredménytelen további keresés. Úgy tűnik, a a korábbi adatok vagy tévesek, vagy pedig azóta, két generáció alatt eltűntek a beszélők.

Hazafelé elégedetten megyünk, a GPS kissé kanyargós hegyi utakon vezt, de minden teljesen jó. Köszönet Matyinak. Fényképeket majd még később, ha kapok Filiptől/Matyitól.

 

No comments: