Tuesday, June 28, 2011

2011. június 26

Éjszaka lehúzatták az ablakok fényvédő „zsalugáterét”, és kicsit kilesve azt láttam, hogy igazából nem is nagyon ment le a nap, hiszen az északi sarkkör körül repülhettünk. Végül sikerült valamennyit aludni is, olvasni is, sétálni is.

Reggel Peking, tranzit. Felejthetően ingerszegény környezet. Említésre (?) méltó, hogy rengeteg szögesdrótkerítés látszik, ami már nekem szokatlan. Más apró jelentőségű részlet, a tranzithoz tartozó gyönyörű modern márvány wc-mosdó komplexum/katedrálisban a gyönyörű formatervezett wc-papírtartón külön ráfúrt/csavarozott fémpánntal kis, aligrozsdás kulcsos lakat van.

Guangzhou (Kanton). Fura téglából épült „lakótelepek” láthatók a gép leszállásakor. Vakolat nélküli, lakatlan szörnyek.

A reptér szokásos, hatalmas, bár a szögesdrótok szépen árnyalják a képet. Minden probléma nélkül megvan a bőrönd, a metró, egy átszállással szépen beérek a városba, a szállodámhoz. Tavaly évvégére az Ázsiai Játékokra már azt hiszem egyszerre több új metrót adtak át. Amit láttam, az elégedettségre ad okot.

A szálloda kellemes, bár nem igazolták vissza a foglalást, de minden rendben volt, bár nem a Gyöngy folyóra néz a szoba. Lementem sétálni, meg vacsorázni.

Az utcán gőzfürdő, időnként meleg vizes eső esik. Egy nagy parkban sok ember játszik, tajcsizik, táncol 10-es, 50-es csoportokban. Nagy hangzavar, minden csoport más zenére mozog. Jó a hangulat. Időnként kisöpri a teret az eső, de hamar újranövesztik magukat a csoportok.

Vacsorára rábökök egy étlapon egy képre, elég jó. Mindenki kedves. A diktatúrák kellemes vonása, hogy mindig előkerül egy-egy rendőr, vagy más egyenruhás és nyugodtan lehet sétálni bármilyen sötét sikátorban. Azért ezen a környéke n olyan igazi sikátorok nincsenek, mint amilyeneket a nyolcvanas években láttam Pekingben, Csingtaoban, Sanghaiban, Taipeiben. 3 éve Sanghaiban még éppen lehetett egy kicsit látnom ezt a hagyományt, de már alig (legalábbis ott, ahol mozogtam).

Este még blogírás. Nem nagyon érdekes, belátom, aki unja: page down. Nem lehet a blogspot.com-ba közvetlenül írni, mert csakúgy mint pl. a facebook, vagy az imdb le van tiltva. Igen. Egy kicsit diktatúra van. Úgyhogy majd később, Ausztráliában töltöm fel a Blogspotra.

No comments: