Tuesday, June 28, 2011

2011. június 28.

5:40-kor kelés. Busszal megyek ki a reptérre, a szálloda elől indul. Befele metróval jöttem, és nem láttam semmit a környezetből. Na most: Minden kiváló. Egyszerűen nem lehet semmire sem egy megjegyzést sem tenni. Az "erő" mindenütt érződik. Sehol egy pötty, vagy folt. Lehet hogy vak vagyok. Emeletes autópályák, dús trópusi növényzet mindenütt, de az egész nagyon urbánus, végig beépített.

Reptéri kezelés, ugyanúgy, mint másutt, sőt. Alig látszik néhány külföldi járat a táblán. Szóval minden nagy. Kis késéssel indulunk. Kellemetlen szomszédom van, 9 órán keresztül allergiás náthás bácsi, végig egyetlen textilzsebkendőt (Méghogy Kínában nincs zsebkendő? 25 évvel ezelőtt nem volt.) használva. A részletektől megkímélem az olvasót…. Nagyon szenvedtem.

Még egy pár kínai foszlány:

- nyitott babagatya igen érdekes környezetbarát találmány. A szülők, gyerekek nagy ügyességgel használják. Pelenka nem kell hozzá.

- ismétlő hangszórók, lépten nyomon, akadálynál, mozgólépcsőnél

- fütyülős kereszteződés. A lámpák a ciklus egyik fázisában minden autónak piros, és 4 rendőr fütyülgetésére, a gyalogosok és biciklisek egyszerre mennek minden irányban.

- nincs jele a kommunista pártnak, csak egyetlen vörös csillagot láttam egy egyenruhán

- Többségben az LPG buszok vannak Kantonban, a belvárosban sok a troli.

- Vakutak, azaz a vakoknak szóló domborjelzés a járdán szinten általános, még a régi kövezeteken is. A különböző (víz, stb) aknafedeleket akkurátusan kikerülve.

- Utcaseprő mindenütt, egyenruha, jellegzetes seprű.

- Piacon ismeretlen gyümölcsök.

- Honnan van a versenyképesség? Tudom, a vidékről feláramló olcsó munkaerő. De nem hiszem, hogy csak az alacsony bér a fő tényező.

- Van-e a modernitásnak tradíciója? Begyakorlottnak tűnnek a korszerű dolgok. Hogyan lehetett ezt érezhetően tradícióvá tenni?

- Mitől ég minden égő? Azaz a karbantartás mitől működik.

- Hol vannak az öregek? Igazából nem tudom. Kevés van belőlük.


Érkezéskor Anthony várt. Zuhog az eső, jól benne járunk az estében. Otthon Lesa-Belle, Benjamin, Lucy, egy Lucy barátnő és két kutya várt még, meg egy jó kis csirke meg bor. Beszélgetés éjfélig. Újraismerkedünk.

Megjöttem.

No comments: