Friday, June 6, 2014

2014. június 6. Stockholm

Finom reggeli lustálkodás, és az előző napi salátabár maradékának eltüntetése után Djurgarden felé menő komppal átkeltünk egy kis vidám múzeumozásra. A szigeten van jó pár múzeum, vidámpark, állatkert.
A Vasa múzeummal kezdtük, és késő délutánig ott maradtunk, talán egy kicsit lassú tempónk miatt. A hajó nemzeti kincs és fő mutatvány. Ugyan - legalábbis a könnyen elérhető információk között - nincs szó arról a kudarckontextusról, ami egy 1 km után elsüllyedt csodahadihajó nemzeti kincset egy kissé beárnyékol, de mégis furcsa, hogy egy ilyen kudarc tárgya az ünneplés tárgya is és nemzeti jelkép is. Nekem az is nagyon furcsa, de végülis - a mai igazságszolgáltatási szabványok szerint - érthető, hogy a kudarcot nem követte fejek hullása, sőt, senkit sem tudtak/akartak felelősségre vonni, ami a középkorban azért nem stimmel. Valószínűleg a király maga is felelős volt a sürgetéssel, és a tervezésbe való beleszólással, de mégis, maga helyett sem akaszttatott fel senkit.
Persze igaz, hogy ha nem süllyedt volna el a hajó, akkor nem lenne ma egy évi egymillió látogatót fogadó múzeum, mert a hajó teste csak ebben a félig sós vízű fjord fenekén maradt meg, ahol a hajóféreg már nem tud megélni  (egy kissé áttervezett testvérhajója 30 év tervezett szolgálati dő után el is enyészett).  Szóval a nemzeti (?) teljesítmény talán éppen abban van, büszkeségre az ad okot, ahogy a hajót kiemelték, konzterválták, bemutatják.
A múzeumbann számtalan mellékkiállítás, bemutató, filmek, részletekbe menő ismertetések (most nem panaszkodhattam az angol szövegek hiányára) sok időt igényelt, amire azt rá is szántuk.
Zsuzsa elfáradt, megfájdult a hasa, úgyhogy kevésbé volt lelkes, de hősiesen kitartott. Arra gondoltunk, hogy egy kis pálinkával/snapsszal gyógyítgatnánk, de ezzel a kérésemmel kisebb zavart idéztem elő a büfében, mivel Svédországban a pálinka forgalmazási/életlehetőségei tényleg korlátozottak,  így valami őrületes baromságnak tűnhetett a pálinka gyógyszerként való alkalmazásának ötlete a pultosnál. Lemondtunk róla, és más módját választottuk a túlélésnek.
A múzeium után egy nagyot aludtunk a füvön, majd irány a Skanzen. Sajnos, a szigeten a többi múzeum már csak kb 1 órát lett volna nyitva, pedig azok jobban érdekeltek volna. Pl. az etnográfiai és az alkoholmúzeum (a svéd téli sötétség, depresszió, alkoholizmus, szabadosság talán eltűnőben lévő jelenségéről).
Szóval skanzen. Ez egy állatkert és egy szabadtéri építészeti múzeum (v.ö. skanzen magyarul) keveréke. Azért is mentünk oda, mert a nemzeti ünnep (másutt alig látható) jeleit véltük ott megtalálni, azt hallván, hogy  a királyi család is ott tölti majd a napot. Június 6. a legnagyobb nemzeti ünnep (1523-ban ekkor váltak önállóvá az un. kalmari únióból kilépve). Svéd papírzászlók száma talán ma több gyerek kezében volt mint máskor, sőt észre vettünk a füvön kemping asztalt körülülő, ebédelő 4 embert, akik az asztalra egy régi kis svéd textilzászlót is feltettek. Voltak népviseletben közlekedő nagymamák és unokák, de középkorúak és néhány fiatal is. A király csak későn érkezett, néhány száz fő leste érkezését az odavezető úton, majd rezesbanda és egy távoli hangszóróból királyinak tűnő beszéd hangzott el, tapssal, ovációval. A legnagyobb felhajtás a forgamlom lezárásával járt, mert a villamos, autóbusz este 7-ig nem bírt járni, de ezt nem nagyon egyértelműen közölték a megállókban. A lovasrendőrők, palotaőrök, díszelgők lovascsapata (kb 200-300 lovas) elvonulása után nyertük vissza megérdemelt villamosunkat.

Erről a low profil ünneplésről beugrik a korábban a lagom-ról és a Jantelagen (itt is, és amiből itt egy részlet:
There are ten rules in the law as defined by Sandemose, all expressive of variations on a single theme and usually referred to as a homogeneous unit: You are not to think you're anyone special or that you're better than us.
The ten rules state:
  1. You're not to think you are anything special.
  2. You're not to think you are as good as we are.
  3. You're not to think you are smarter than we are.
  4. You're not to convince yourself that you are better than we are.
  5. You're not to think you know more than we do.
  6. You're not to think you are more important than we are.
  7. You're not to think you are good at anything.
  8. You're not to laugh at us.
  9. You're not to think anyone cares about you.
  10. You're not to think you can teach us anything.
These ten principles or commandments are often claimed to form the "Jante's Shield" of the Scandinavian people.)
Érdekes dolgok ezek, sok külföldi szenved tőlük, de ilyen rövid időre engem nem zavarnak.


Zsuzsa nagyon fáradt lévén, hazamentünk, és én lementem egy étterembe valami kaját nézni, venni. A chinese takeaway megint segített, bár Zsuzsa már addigra elaludt.

Olvasóim kommentelhetnek, ha valamire még kíváncsacsiak.

No comments: