Saturday, November 26, 2022

2022. november 26. - Szingapúr

 Blogírás, olvasatás.

9-re elkészülünk. Leczki Saci, Bea itt élő barátnője tervezi, hogy valahol találkozunk egy kicsit, ezért végig jelezzük, hoy merre járunk. Ez este 6-ig eltart, akkor találkozunk, sétára, eszélgetésre, vacsira a belvárosban.

Metróval megyünk kalandvágyból a Gardens by the Bay felderítésére. Metrójegyvásárlást ki kell találni. Egy kis sorbaállás a pénztárnál, majd kiderül, hogy egyszerűen csaka hitelkártyát kell a beléptető oszlophoz érinteni be- és kilépéskor, és akkor már rendben is van.  A metro után kompbusszal (a van ilyen szó) az üvegházakig. Először a mesterséges, napelemes csodafákat jártuk körül a magasban vezető ösvényen, majd a Flower Dome és a Cloud Forest növényházak (mint Pesten a Pálmaház vagy Biodóm, vagy Tropikárium, csak sokkal nagyobb, jobb,szebb stb.) kerültek sorra.  Sok kép van a neten, esélyem sincs olyan jókat csinálni. A képgyűjteményben vannak a saját fotók. 

Délután 3-ig lejártuk a lábunkat, kinéztük a szemünket be- és felmentünk mindenhova. A sok gyerekeknek szóló látvány mellett igencsak el voltunk látva mi is. Egy kis snack után 4-re metróval haza, kis pihenés. 6-kor találkoztunk Sacival, séta, beszélgetés, vacsora.

Saci - Bea barátnője, mestere - feleségként van itt, de egész élete a tűzoltóság mentőkutyarészlegének vezetése Budapesten. Most ideiglenesen vannak itt, fő célnak a fiúgyermek angol iskoláztatása tűnik itt. Saci  nagyon nyitottan, vidáman és örömmel mesél. Kicsit szkeptikusabban látja az itteni társadalmat, mint ahogy kívülről látszik. A diktatúra elég erős, de nem nagyon látványos. Az emberek fegyelmezetten viselik, sőt, általában jól is érzik magukat, ha idevalósiak. A külföldiek jogai szerényebbek, a megkülönböztetés mindennapos, a helyiek előnyben részesítésével. A munkaidőnek nem nagyon van felső korlátja, és nagyon sok külföldi dolgozik szinte rabszolgaként családoknaál vállalkozásoknál nagyon alacsony fizetésért, szállásért. Ugyen energiakrizis itt nincs, de a tajvai-kínai konfliktus miatt megemelkedett bevándorlás felemeli a lakásárakat, bérleti díjakat. Autót venni nehéz, magas a felár a zsúfoltság elkerülése érdekében, az autóhasználati jogért magas évi licencdíjat kell fizetni. A tömegközlekedés nagyon jó, nem is kell igazán az autó. Mint köztudott, etnikai feszültségek nincsenek, az élet sokszor a plázákban zajlik  (mintegy 70 óriási plaza van, és sokan nem főznek otthon, hanem ott esznek, ahol ingyen van a légkondi, olcsón van kaja, nagy a tér találkozni, nem esik az eső. A lakások nagy részében a konyha csak szimbolikus, nem egyszerű nagyokat főzni).  Kevés itteni barát van, néhány magyar család. Az általános iskola (nemzetközi) nagyon jó, ez egy nagyon fontos cél nekik.

Saci itt nem tud vállalkozni, túl bonyolult, ezét Thaiföldre jár kutyázni. Ott más a hangulat, és jó csapatot épített. beszélgettünk az otthoni helyzetről, amiről visszafogottan rossz véleménye van. Ebben egymást jól megerősítettük. :)

 Kissé csapongtunk még, sétahajózni is akartunk, de már nem adtak ki jegyet, így egy másik étteremben happy hours italokkal borzoltuk ízlelő bimbóinkat és gyomrunkat. Egyesék még desszertet is ettek.

Jó hangulatban telt az este. 

Otthon kis pihegés, felkészülés a videokávézószalon előadására, amely kis bekapcsolódási gond után elég jól lezajlott New Jersey, Cambridge, UK, Budapest és Szingapur helyszínekkel.


Képek tehát itt: https://photos.google.com/share/AF1QipMhQ6-U27c-Q6fPjYxFOMuYty9SKVKKYSVE76h7OybUYOlFDHriKfHKbTJnvmVqSw




















No comments: