Sunday, November 27, 2022

2022. november 27. - Szingapúr

 Relatív késői kelés. De legalább jól végigaludtuk - 7 óráig az éjszakát.

Zuhog az eső, most látszik, hogy milyen jó a sok esővédő tető mindenütt. 

Reggeli után bepakolás-kicsekkolás. 

Elgyalogoltunk a közeli Nemzeti Galériába. Rettenetesen nagy, szépen elkészített, két korábban (az 1920-30-as években) gyarmati stílusban (!) épült épület egyesítéséből készített nagyvonalú múzeumépület. Kicsit hígan vannak benne a műtárgyak, nehét megtalálni, hogy hol is vannak. Nem hagytuk magunkat, mászkáltunk, jelentkeztünk alkalmi tárlatvezetésre is, de - megint önkéntes vezette - mérsékelt sikert aratott köreinkben. 

Nem jutottunk persze el sok helyre, de érezhetően inkáb modern, friss gyűjtemények, számunkra ismeretlen művészek, stílusok, témák mindenütt. A leírások, magyarázatok jól érthetőek. Szóval minden ok, de Bergének  igaza volt: a Civilizációs múzeum érdekesebb volt. Azért érdemes volt idejönni az eső helyett, de talán egy történelemmel foglalkozó jobb lett volna.

Szórakoztató volt hallgatni, hogy a múzeum (át)építése során sikerült megőrizni a 80-90  évvvel ezelőtti régi állapotot, tárgyakat. (Nem mondtuk, hogy mi egy 111 éves házban lakunk).  

Innen eszünkbe jutott, hogy egyáltalán volt-e itt II. világháború. Bizony volt, az angolok hatalmas vereséget szenvedtek a japánoktól, és akár le is rombolhatták volna az épületeket. De nem, és így logikus volt az öröm. Amúgy a csendes-ceáni háború fegyverletétele is Szingapúrban történt, ebben az épületben.

A vezetés után még tébláboltunk, keresgéltünk szép modern szobrokat találtunk

Be kell szállni a Melbourne-i gépbe, majd egyszer folytatom....

A múzeum felső szintjén Zsuzsa aludt egyet, és keresgéltem a neten a hallottak,  látottak után. Ezután kis séta, majd egy "food court"-ban kis ucsora volt, majd a szállodában felvettük a csomagjainkat, és kitaxiztunk a reptérre. Nem volt nagyon túltöltve a nap, Az előrejelzések alapján nem lenne majd a kaja a gépen, úgyhogy vettünk egy kis szendvicset. Amúgy volt kaja, de ez sem hagyott pozitív emlékeket. 

Az út Melbourne-be seménytelen, kevés alvással.


No comments: