Wednesday, August 14, 2013

2013. augusztus. 13. New York

Jaj, elaludtunk. A tegnapi napot röviden idebiggyesztem azért.

Reggel Matt Lazarral reggelizünk nem messze, Williamsburg egyik Metrómegállójánál. Matt Steve kisebbik fia. Itt tanul most orvosasszisztensnek a Pace Universityn. Érdekes foglalkozás, talán ez lehet a felcser magyarul, de ez itt nemcsak a katonaságnál működik. Hasonló van már Németországban is, meg talán Hollandiában is, de Magyarországon nem hallottam még. Kevesebb orvosra van szükség, ha bevezetik.

Az eső esik, egy kicsit elázunk, de ok.

Museum of Natural History. Eszméletlen sorok minden bejáratnál.  A Citypass most is megtérül, 3 perc alatt bent vagyunk.  Útmutatót sokáig próbáljuk megfejteni, lassan sikerül, és látunk Planetáriumokat, mozikat, kiállításokat. Érdekes volt egy Google pályázat gyerekrajzgyűjteménye a Google Doodle (tréfás Google search címlap logo); dino- és különböző szauroszok kövületei, mindenféle kihalt izék rekonstrukciói; egyed- és törzsfejlődés, genetika, emlősök; sok film (itt is és minden eddig látott múzeumban az ismeretterjesztő és dokumentumfilmet angol feliratosak, ami mindenkinek jó), többek között egy igen érdekes az Amazonas őserdei benszülöttekről; amit még sikerül kikapni, azok a közép- és délamerikai néprajzi gyűjtemény. Ott maradtunk egész zárásig.

Metróval be a Times Square-ig, Jegyet veszünk a TKTS "last minute", állítólag féláras jegyárusítónál. Némi tétovázás és nepper(?)tanács után a Chicago helyett  a Hamupipőke (Cinderella és egy kis video) Musicalre (jaj, ez is drága) veszünk jegyet, majd felmászunk az Duffy térre épített bámulda emelvényre
a tömeget, forgalmat bámulók közé, majd egy hot dog után bevonulunk a Broadway színházba.
A darab kedves, de engem nem ragad magával, Zsuzsa szereti. (Talán mégis a Chicago-ra kellett volna jegyet venni, bár azt nem kérdeztem meg, hogy az mennyibe kerül.

Színház után mégegyszer séta a Broadway-en az 52-42 utcák között (szushi+chilis bab vacsora), majd haza metró.


No comments: