Saturday, August 17, 2013

2013. augusztus 17. Chatham

Reggel jó volt a rákszendvics. Készülődünk a bálnalesre. A számítógép karbantartásával végre végzünk. Beszélgetünk, lazázunk.
Indulunk Provincetownba, a félsziget csúcsán lévő kikötőfaluba, ahonnan a bálnalesre indulnak a hajók. Népes küldöttség, 12-en vagyunk, három kocsival. Andrew és Kathryn van velünk. Megállunk egy nemzeti parkban, ahol egy kis múzeum is van halászati cuccokkal, valamint a Mayflower-rel érkezett zarándokok és a bennszülöttek találkozójáról. Kiderül, hogy Kathryn 23 éves korában az Exxon Valdez katasztrófa után segített az alaszkai partok megtisztításában, majd gondolt egyet, és 5 évig ott maradt, amiből 2 évet halászként dolgozott egy halászhajón.  Érdekes történet, érdekes a csaj is.

Csúcsforgalom, lassan araszolunk. Provincetownban   különböző pékségekbe és büfékbe vezet az út. Kissé unatkozunk, olyan az egész, mint Siófok központja augusztus elején. A hajón kb 300 ember. egy órát utazunk a természetvédelmi tengerrészre. Az utazás alatt előadás a bálnákról. Elég érdekes, de sokat nem értünk a kiejtés miatt.
Megérkezünk, körülöttünk 6-8 hosszúszárnyú bálna delfinekkel körülvéve. Fújtatnak, feljönnek, eltűnnek. Mutatják a farkukat, csapkodják a vizet a mellúszóikkal. Fenségesek.
Egyszer csak nekilódulunk és egy 10 perces út után bukkanunk a kék bálna utáni legnagyobb emlős két példányára, a közönséges barázdabálnára , amely mintegy 28-30 méter hosszú. A két példányt megmérni nem tudjuk, nem ugranak ki a vízből. Áhítatos ah-zás, és általános izgatottság, elégedettség. Végre jók a fényképeim. Itt van egy tapsolós, vízrecsapós, hanyattfekvő  hosszúszárnyú.
:

A bálnázás után vissza a kikötőbe, ismét a Portugál pék, Andrew szereti, majd további helyeken különböző kajája vásárlása. Mi már nem tudunk enni.
Hazafelé beszélgetés az USA jogrendszeréről a vízummentesnek mondott amerikai belépési engedélyről, az ügyészek dolgairól, és arról, hogy peches esetben egy meleg házaspár nem tud elválni, hiába akarna. A melegek házasságát néhány államban ismerik el, de ezekben is a váláshoz feltétel, a helyben lakás. Mivel Amerikában nagy a mobilitás, kialakulhat, hogy a házasságkötés államából elköltözve már nem tudnak elválni a felek.

Közben kiderül, hogy holnap tengeri halászatra visznek, Andrew meghívott egyre, ezért uzsonnát vásárolunk a Stop and shopban.
Otthon van még nincsenek itthon, vagy már alszanak. Csinálok egy adag palacsintát, otthagyom az asztalon, majd megírom a blogot, és megyek aludni.

 
 

No comments: