Wednesday, March 11, 2020

2020. március 11. Montevideo

Nyugis reggel. Zsuzsa itthon marad csomagolni.
Mi meg Évával kimegyünk a jó messzire fekvő temetőbe számba venni az eltávozott családtagokat, és közben beszélgetni róluk. A La Paz nevű község kb. másfél órányira van.

Végigsétáltunk az összes családi sírkő mellett. Köveket tettünk mindenhova. Nagybátyám, és néhány más nekem is ismerős mellett sok volt fontos Évának. Mesélt is róluk. A sírkövek feliratai nekem erős nyelvleckét is jelentettek.

A séta után a visszaúton megálltunk egy kis piszkos étteremnél, ahol egy családi tradíció szerint mindig megállás van ebéd és egy ital erejéig. Kellemes ebéd. Jó bor, ez a tannat, (Baszkföldről származó fajta, itt nagyon sokat termesztenek belőle, és sokat exportálnak is).

Délutánra érünk a szállodáshoz. Zsuzsa kész a csomagolással. Egy kis szundi, majd utána elmentünk fertőtlenítőszereket keresni, nehogy kifogyjunk belőle. A közeli plázában persze nem volt semmi folyékony kézfertőtlenítő, csak kiürült dobozok. Volt még "antibakteriális" törlőkendő, ezzel elégítettük ki vásárlási késztetésünket.
Jutalmul ettünk két levest egy korábban felfedezett étteremben. Másutt nincs ilyen luxus.

Tévelyegtünk még más boltok után a plázában és a kis utcákban, de nem volt más.

Hazaérve alkalom nyílt megnézni a Netflixen a Kusturica által 2018-ban készített filmet: "El Pepe, A supreme life" címmel Pepe Mujicáról, aki  regényes élettörténettel Tupamaro terroristából lett államelnök. Én már több interjút láttam róla, de ezt a filmet még nem. Én eléggé lelkesedem ezért a pasasért, de Éva nem igazán szereti, mások jobban megvannak vele. Végre egy előnye is van a Google megfigyelésnek, mivel most tolta éppen a képünkbe a Netflix a több ezer film közül.
Ezt megnéztük. Pabloval terveztük, hogy találkozunk, és esetleg együtt vacsorázunk, de neki közbejött valami, úgyhogy ez jó program volt.

Elkezdett esni az eső, étterembemenés helyett salátát vadásztam egy közeli take-awayból, mellé a délről marad tannat, és olvasással, koronavírus tanulmányokkal zárult a nap.

Amúgy csalódás, hogy mennyire keveset lehet visszaadni a blogban a beszélgetésekből. Felvétel nem készül, sok a téma, sok a gondolat. Ami megmarad, megmarad. De a blogba nagyon kevés furakodik be.

Ma nincs kép. Különben is, nem látják azokat a kedves olvasók.

Holnap indulás vidékre Daniékkal.




No comments: