Thursday, November 24, 2022

2022. november 23-24. - Budapest - Szingapúr

 Első nap, este indulunk. A gyors útlevélcserére Zsuzsának így éppen maradt idő. Elfelejtettem ellenőrizni a lejárati dátumot, és a majdani Malejziaz belépéshez már nem lett volna elég az útlevél még hátra lévő érvényessége.A korral a probémamegoldó képesség javulását beárnyékolja a szépen kifejlődő problémaokozási képesség. De ezt most még megfogtuk.

A repülés Istanbulba, majd Szingapúrba eseménymentes. A Turkish Airline fedélzeti szervize, kajája finoman szólva vacak. Nem volt nehéz nem sokat enni. Aludni ügyesen keveset aludtunk, azt is inkább az út első felében, hogy majd ügyesen legyőzzük a jetlag készülődő szörnyetegét. A blog írasakor reggel 7 óra van, kipihentség 4/5, eddig jól vagyunk.

Csillogás, tisztaság, gördülékenység. A taxis csak kp-t fogadott el, a szálloga személyzete 32 perc alatt végzett a check-innel. A szálloda a belváros közepén, gyanusan jó, és hála a korai foglalásnak elég olcsó.

A recepción Berge, Bergou János ismerőse és Ola, a felesége várt. Nekiiramodtunk a (bel)városnak, Gyors séta, de ez a tempó is sok volt ahhoz, hpgy sokat megjegyezzünk a magyarázatokból, amit közben beszélgetések is szétszabdaltak. Az épületek, felhőkarcolók, és egyebek extravagánsak, a régebbiek meg nagyvonalú paloták.

Berge német fizikus 20 éve tanít az itteni legjobb (National University of Singapore) egyetemen, amely a világranglistákon is nagyon elől van. Berge utálja, nem becsüli sokra a rangsorokat, szerinte az alkalmazott trükkök hiteltelenné teszik azokat. Ezt nemcsak az egyetemekre vonatkoztatta, hanem a közoktatásra, (PISA), ahol a Szingapuri kiváló eredmények szerinte azzal magyarázhatók, hogy a PISA-tesztekre vannak optimalizálva az anyagok. Ola lengyel, gyerekeik, unokáik, rokonaik mind távol, de időnként látják őket. Meg vannak elégedve Szingapúrral, megtanulták, hogy nem nagyon kell beleszólni a politikába, Ugy látszik, vigyázni kell egy kicsit arra, hogy ki mit beszél, de a gazdagság és jólét kompromisszumképessé teszik az embereket. Etnikai feszültségek nincsenek, pedig nagyon multikulti, kevés kaukázusi (így mondja az "európait"). 

Szembejött egy cukornádból helyszínenlevet préselő hely, nekem tetszett a termék.



Mintegy 2 óra rohangálás után egy tóparti vendéglősoron kisebb, de nagyon finom indiai vacsorával és beszélgetéssel folytattuk.  Még vsszakisértek a szállodában, mintha kezdtünk volna már fáradni. Még majd találkozunk, váltunk el. Elfelejtettünk közös képet csinálni, és a kikészített bonbonmeggy ajándékot meg otthonhagytuk. :)

Na, holnap majd komolyabban vesszük a városnézést.

Képek itt: https://photos.google.com/album/AF1QipNkolpDjT56YdFdjRCQvGSEAE4iuJp9sWV93Kzq






1 comment:

judit said...

Kaukázusi: nemcsak európai, minden kontinensen a fehér ember helyett használják, pl. orvosi és pszi kutatásokban a résztvevők rassz megjelöléseként is. Régebben “white” volt használatban.