Saturday, April 19, 2008

4. nap - Montevideo

Kesoi, buli utani ebredes. Mivel Dani nagyon kikeszult a hajnalig tarto unneplesben, a tervtol elterve ma nem mentunk Piriapolisba veluk megnezni a hazukat, hanem csak holnap reggel koran megyunk es este jovunk.
Ezert egy kis reggeli seta lett Andrew-wal a yachtkikotonel, hatha latunk fokat. nem nyert, a tegnapi nem jott elo. Vegig a tengerparton fuvon fovenyen syiklan, ahogy kell egy nyaralaskor.
Dani eljott ertunk egy kis tovabbi varosnezesre, a cel a Prado nevu park (wikipediaban is) es villanegyed. Hosszan latolgattuk a tovabbi programlehetosegeket, vegul egy bajnoki futbalmeccset vettunk celba delutanra
Rozsakert, az osz miatt rozsak nelkul. Korbementunk, es ugy tettunk mintha lennenek. Nehany szerelmespar egymasba es a mate keszsegbe kapaszkodva. Szepen sut a nap. beszelgetes.
Japankert. Szep, aranyos egy kisebb kastelymuzeum kertjeben hosszo leiras a japankert filozofiajarol, szimbolumairol. Csak spanyolul, meg az emlektablak is, amelyek arrol szolnak, hogy maga egy japan hercegno jott felavatni a kertet. Az a gyanu, hogy direkt froclibol irnak ki mindent csak spanyolul. A leiras erdekes, nemi erofeszitessel megemesztettem.

A kastelyban muszeum (Juan Manuel Blanes Municipal Museum of Fine Arts) nehany nagy tortenelmi tabloval is az uruguayi tortenelembol, meg egy par meg erdekesebb kisebb munka.

Seta a parkban, szamos mate ivo. ISmet nagy szoborcsoport, szep lovak es szeker a katyuban, kocsis igyekszik kihuzni. A kantarok . lofarkak ellopva, letorve. A cime: A kitartas. Elmult a szezon, egy kis szemet is odagyult kore.

Kisebb ebedre chivito, ami tkp egy sulthusos zsemle volt, csalodas.

Focimeccs. 3 stadion van a Pradoban. A centenariumi stadionban Nacional-River Plate rangado uvoltozese hallik, mikozben egy kis palyan kieses ellen kuzdo ket csapat meccset latjuk, mindket meccs elsoosztalyu, de a palyavalaszto otthoni csapat a Central Espanol Pablo (Ana ferje) csapata, aza o egy komoly fan. A csapat havi 30 dollaros koltsgvetesbol vegetal, profik. Jatekosnevelesbol es eladasbol tudjak eloteremteni a koltsegeket, de nem tudjak kivarni, amig nagyon jo lesz a jatekos, hamarabb, olcsobban kell eladniuk. Most a kozepcsatart 300e dollarert adtak el Genovaba. A meccs a centenariumi stadionban eloszor 3:0as River Plate vezetesbol 6:3asra jott ki, a kispalyan meg 1:1 lett,vacak meccs volt. Andrew halalra unta magat, Pablo, Ana meg en jol szorakoztunk. A bekiabalasokban minden lehetett, de nem ismertem fel az esetleges zsidozast.

Ma van Szedereste, de Eva valamiert ellenallt a szeder szervezesnek, ugyhogy nem lett semmi, csak egy jo maceszgomboc leves, amit Ana es Pablo tavozasa utan (elotte meg sokaig vitatkoztunk beszelgettunk mindefelerol, kajak, befektetesek, adok, GDP stb) megettunk. Chagsa mer.

Andrew apja is - mint kiderul a nemet birodalmi iskolaba jart, csak 4 evvel Jozsi utan, ugyhogy neki is meg Evanak is levetitettem a filmet.

Honap koran keles, megyunk Piriapolsban es Punta del Este-re, ugyhogy takarodo a tobbiekek,nekem fenykepek rendezese, blogiras, internetezes.

Szeder.

No comments: