Sunday, May 18, 2014

2014. május 18. - Tel-Aviv

Reggeli kászálódás. Danny elviszi Tamit a munkába, majd az időközben megérkezett Ront is elvisszük, de őt a pályaudvarra. Most már egyenruhában van, megreggeliztetjük. Megmutatja az ejtőernyős ugrásról a fényképét, szépen lóg a kötélen. Hirtelen indulás, Péter még nem kész, de én elkísérem Dannyt a pályaudvarra, majd beugrunk az abc-be joghurtért, kenyérét. Péter foga kicsit mintha kevésbé fájna, de fel van dagava az arca. országos aggódás, de legyűrjük.
Tal is előkerül, őt is reggelizik, ad néhány tanácsot és elviharzik.

Éva is megérkezik, együtt indulunk a Rabin múzeumba.

Egy órára terveztük, de bő kettő lett belőle. Jó átismétlés, frissítés a korábban már sok helyen ismert történetekről. Igen helyénvaló volt a dolog, mert bizony halványulnak a dolgok. Summary: sok harc, háború, demokratikus folyamatok és igen sikeresnek tűnő pálya. Ellenvéleményeket nem hallottunk, de néhány helyen a kiállítás is mopnd önkritikus információkat. Az elektronikus guide érdekes, nem kell semmit nyomogatni, a helyekt érzékeli, és mindig azt magyarázza, ami előtt áll az ember. Impresszív.
Éva és Péter külön botorkáltak, és a végén egy kellemeset kávéztunk.
Éva

Figyelnek mindenütt

Danny értünk jött a múzeum után, és kivitt a parti sétányra, szép strandokra, Herzliya-ig.




 Sok új építkezés, épület, drága lakások, szép parkok. Jó beszélgetés.
Ezután be a városközpontba, a Rabin térre, ahol a múzeumban is látott merénylet helyszínére, ami egyben Danny gyerekkorának helyszíne (Frishman 90, legfelső emelet), ahol szüleivel, Bandival és Júliával  lakott, és ahol Zsuzsával mi is laktunk 17 évvel ezelőtt.

Kellemes séták, beszélgetések, majd Éva felmondja a hallgatólagos megegyezést, mely szerint nem iszunk, nem eszünk, és bemegyünk egy falafel/humusz/saláta bárba.

Az ebéd után Évát elbocsátjuk, mert elfáradt, mi meg tovább megyünk Jaffa felé, amely lényegébe a Tel-Aviv kialakulása előtt létrejött, sokkal régebbi város.  Séta tengerparton, kikötőben, szép és kevésbé szép házak között.
Érdekes múzeum a föld alatt a Kdumim tér alatt, a >3000 éves kánaánita, egyiptomi, görög, római város maradványokról, nevezetesen egy viszonylag épen maradt ház, a piacfelügyelőé (a mértékeket hitelesítő és minőségbiztosító) tisztviselőé, akinek üveg- és kerámiatárgyait is megtalálták, valamit kiderül róla, hgy Yehuda néven bizony zsidó volt, és isz. 105-ben  voltak a viselt dolgai. Színvonalas 4D (hologramszerű vetítéssel) előadás, a Jónást bekapó cethal által keltett spricceléssel együtt.



További séták, szép helyek, épületek, beruházások. Homokkő, jeruzsálemi kő.
Jaffa északi negyedében is séta,

Meglepetésre egy Banksy(nak tűnő, Ld. még itt) falfesmény a Neve-tzedek részben.

boring fireman

A Batsheva Dance Company felújított campusa.
Egy közeli zsinagógából egy kétségbeesett férfi kiabált utánunk, hogy ugyan menjünk be hozzájuk, mert nincsenek tizen az esti imához.
Bementünk, végigültük, nagyon hálásak voltak.

Za'atar fűszerezésű lángos. (Itthon megfejtettem, hogy ez az izsópfű)

Új ingatlanrpojekt. Sarona. Egy régi negyed felújítása, házak arrébb szállításával, hangulatos.

Abc-be beugrottunk joghurtot venni Péternek.
Otthon maceszgombóc leves után jemeni kaja: kubana (spéci jemeni kenyér) +shug = puha kenyér és csípős erős pista (de zöldben, a képen még nincs rászórva), paradicsomszósszal.

Egy kis fügekaktusz Danny tálalásában:



Az est fénypontja, hogy a Maccabi Tel Aviv kosárlabdában Európa-bajnok lett Milánóban. állítólag 10 e ember ment innen a meccsre. Az utcák elnéptelenedtek, nagy öröm, büszkeség.







No comments: