Wednesday, May 21, 2014

2014. május 21. Jeruzsálem - Kumrán - En Gedi - Masada - Holt Tenger - Arad

Danny nagyon gondosan csomagol, szndvics, palacsinta stb.
A jeruzsálemi úton egy kis kitérő Modi-In modern, tervezett városka felé.
Útközben már látható a nagy fal, az arabok felé menő ellenőrzőpontokkal.
A túrát fél napra eltéríti, és Jeruzsálembe megyünk délelőtt, mivel úgy látta, hogy nem teljesítettük a kirótt feladatot, és most pótolunk. Az összes kilátóhely, Mt Scopus, Héber Egyetem, Mormon egyetem, YMCA, King David Hotel, új és régi lakónegyedek.

Tele van a fejünk
Péter ronggyá fényképezi magát, csak győzzük majd kiválogatni. Danny az utolsó részletek felszívásáért is harcol, hogy minél több maradjon meg a város atmoszférájából a fejünkben.










Qumran. Kezd meleg lenni, nagyon jól szervezett, elrendezett kiállítások, ásatások. Csak egy másolat van a tekercsekből kiállítva, de jól ismertetik az egykori szenzációt.

Várjuk a vezetés kezdetét
Ez már a sivatag. a Kumráni barlag nyilása














En Gedi - arborétum botanikus kert a sivatagban. Gyorsan nőnek itt a fák, vagy valami trükk is van.


Masada - cable car - meleg van és napfény. Értelmesnek tűnő fáradozás, a korábbi ltáogatásunkhoz képes sokkal jobban feltárt és helyrállított állapotok (pl. Heródes palotája).

Szabad strand a tengernél. lebegés, pihenés, élvezkedés.


Egy fagyi után megyünk tovább Aradra, ahol Dannynak van egy lakása kiadva, és a szomszédját látogatjuk meg (85 éves libanoni származású franciatanár, örül a látogatásnak, a francia beszédnek), borozunk kávézunk.

Sötétedés után indulunk tovább, elég későn érünk haza. Tami többek között rántott hússal vár. Fincsi. Hálából reszelek nekik egy kis fagyott gesztenyepürét, amitől mindenki ájuldozik, majd visszavonulok blogot írni, hogy még tudjak aludni is a reggeli haifai kirándulásunk előtt.


 







No comments: