Thursday, April 17, 2008

2. nap - Montevideo

Reggelire egy kis skype Zsuzsaval es Brigivel. A ceg meg el, meg ok is.

Tovabbi reggeli a tejlekvar es a paradicsomlekvarral telik. Kellemes birkozas, (fenykepek jonnek a tcehnikai problemak utan).

Reggeli utan vendegek (Ana+Pablo, DAni), chat.

Evaval, Danival Utcai piac, rozoga autokbol arulo arusok, egy utcanyi piac. Kellemes, de semmi kulonos. vettunk sajtot.

Varosnezes Evaval, ket muzeum: Museo Gurvich (www.museogurvich.org)es a Museo Torres Gracia (www.torresgracia.org.uy). Az elobbi nabyobb hatast keltett ram.

Meg egy muzeum, a kikotoben: karneval muzeum, a 40 napos Montevideoi karnevalrol szep ruhak relikviak, feledheto.
Muzeumokban egyetlen alkalommal sem volt semmi angolul kiirva.

mate - ez egy tea, engem otthon is lathattok idonkent vele. (http://www.yerbamatetea.com), itt ez egy nagy kultusz, a varosban nehy em,bert mindig lehet latni, akik egy termossyal es mate teaivo keszseggel setal. Jopofa, ahogy masokat megkinalnak. Egesz sok szabaly van a ceremoniara, lehet tanulni: http://www.newsletterarchive.org/2007/07/26/196830-The+Art+of+Drinking+Yerba+Mate

Nehany kilatoponton megneztunk, es setaltunk a beñvarosban. Ebedre megint valami furasag: egyszeruen egy kisse erjedt, fuszerezett palacsintateszta mustarkent sultkolbaszhoz. Ezt birtuk enni, receptet nem adtak oda. erdekes.

Latogatas a parlamentben. 2 haz, 30 szenator, 99 kepviselo. 51% a Szele Front, a pirosak es feherek egzutt 49%. Piros es feher partok 170 ev ota harcolnak. Az alkotmany is kb 170 eves, csak 3 modositasa van.

A La Plata folyo "folyik" a varos elott, mintegy 2 km szelessegben. A viz enyhen sos, inkabb barnas szinu edesviz. Idonkent zold szinu lesz, amikor a tenger bznomul.

Tovabbi setak, autos korbeutazas, majd Eva+Andrew hazamentek pihenni, en meg bentmaradtam a varosban. Megprobaltam elintezne a telefonom roamingjat (T-mobile.hu nem vñlaszolt persze az segelykero emilemre. Nemi utanjarassal kiderult, hoghz Uruguayyal nincs a t-online-nak szerzodese, szoval coki. Senki nem beszel angolul, ha mobiltelefonokrol van szo.

Este otthon egy kis ejtozes, majd elmentunk tangtancot nezni, amibol semmi nem lett. A tangot enekelte valami sz0rnyeteg, ugyhogy elmenekultunk. Ideje volt, mert almos vagyok, es most le is fekszem. Udv mindenkinek
Lat

2 comments:

judit said...
This comment has been removed by the author.
judit said...

Hat nincs mindennap bejegyzes? :-(