Monday, December 5, 2022

2022. december 05. - Melbourne Mornington - Melbourne

Még egy utolsó nagy reggeli a teraszon. Sütöttem palacsintát, fura volt a liszt, és az eszközök, ezért nem tudtam jó vékonyra csinálni. 12-en voltunk. elfogyott. Udvarias dícséretek voltak.

Reggeli után Veronica Tánjával körútra vitt a félsziget végébe. Rémes hideg volt. Talán 17 fok, nagyon szeles, néha esős, utálatos. Volt világítótorony, gyönyörű sziklás, háborgó nagyhullámos strandok, ahol nincs strandfelügyelet. Volt libegő egy 300 méteres hegyre kilátással, de sajnos elég ködös volt, volt kellemes ebéd egy borászatban, jelentős marketinggel körítve. Hazafelé a nyugatioldalon nagy nyaralótelep, starndkunyhókkal, és lakójocsikkal. Egy másik borászatban a szőlők közé felállított nem érdektelen modern szoborparkban voltunk megnyalni mondjuk kb. 8 ujjunkat.

Közben Tánja elmesélte, hogy az egész családja Harlemben lakik, és a lánya belsőépítész, az egyik fia műtárgyak szállításával foglalkozik, a másik meg lézerfénnyel működő rendszerekkel bizniszel nagyon sikeresen. (Például madárriasztónak használja).  

Veronika házában vártak Catherine-ék, akikkel nagy búcsúzkodás után hazatértünk Catherine-ékhez. Este vendégek jöttek, Dél-afrikából velük együtt átvándorolt barátok. 

Jó beszélgetés. Kiderült, hogy előregyártott, készreszerelt házat vettek, amit mostanában állítanak  fel, egy Pritzker-díjas építész vállalkozása (PreBuilt) keretében. Érdekes technológia.

Catherine-éknél a falon 3 tök feketének kinéző "festmény"-ekről hallottunk történetek, egy híres szingapúri festő alkotásai, amelyeket önkéntesekkel - így Catherine-nel fejeztetett be grafitozással. Fura volt. Képek a google fotókban.

Finom bélszínt sütött Roelof, jót - keveset - ettünk. Beszédbe került megint a 60 ezer éves aboriginal kultúra, enyhén szólva nem értettünk egyet. Dehát úgyis megyünk a múzeumba tanulmányozni.

Továbbra is gyakran említődött, hogy túl sokat kérdezek. Ezzel egyelőre még mindg nem tudok mit kezdeni.

Talán érdemes összefoglalni a vitás kulcspontokat (Veronika, Catherine, Eliot):

klímaváltozás - vajon csak emberi tevékenység okozza-e

60 évvel ezelőttől van-e valami időbeli változás, fordulópont stb

a lyukasfalú aszeptikus tartály vajon hogy működik a szennyvízkezelésben

a műanyagok visszadolgozhatóságáról szóló jelek félrevezetőek-e, vagy csak rosszul értelmezik.

az új technológiákat vajon mindig el akarják tiporni a nagyok? Vagy esetleg abba is akarnak fektetni, megvenni stb.

Lehet-e a bennszülöttekről nem benszülötteknek írni, alkotni stb. Vagy ezt tiltják a protokollok. Muris téma. De fontos.

Nem vita, csak felderítendő: mi lesz a napelemek által termel árammal az átvételkor. Veronica szerint Ausztrália költ a legtöbbbet erre, mert itt szolgáltatják be a legtöbb energiát a napelemek. 








No comments: