Sunday, December 18, 2022

2022. december 18. - Kuala Lumpur

 Utolsó nap. Reggeli még mindig finom. Gyors bepakolás, Néhány munkát elvállaltam hétfőre, keddre, bemelegítésként. Checkout, Grab a National Art Gallerybe.  Szép idő, múzeum tökéletesen rendben. Indokolatlan volt a tegnapi pesszimizmus. Talán furcsa, hogy eddig nem találtunk rá, de végülis siker. Tágas (viszonylag szellősen elhelyezett műtárgyak, sok szempont. Talán a legérdekesebb volt az Enrique de Malaca emlékkiállítás, amely azt támasztotta alá, hogy mivel Magellán meghalt az úton Malaca felé, a maláj Enrique felszabadított és megkeresztelt rabszolga lehetett az első, aki körbehajózta a földet.

A kiállított műtárgyak részben a 19. századi európai művészeti hagyományokat követik részben a gyarmatosítók errefelé alkotott művei alapján, részben a 20. században Európába látogató és ott tanuló művészek által a dél-kelet-ázsiai életet, művészetet interpretálva.

Izgalmas művek, szokatlanok a mi szemünknek, de nagyon élvezetes volt a dolog, kis ebédszünetet hagyva egy közeli MacDonaldsben (más nem volt, bocs) egészen 4 óráig nem hagytuk abba. Inkább felfrissülve, mint fáradtan vágtuk magunkat egy Grab taxiba, és irány a Central Market nevű (helyi híres) bazár, ahol befejeztük az ajándékvásárlásokat.  Nem marad már kp, így 4 dollárért ettünk egy kis csirkét krumplipürével.

Grab bajaink lettek, 2 nem talált meg minket, a harmadik aztán a csúcsforgalomba elvitt a szállodába a bőröndökért, majd egy másik Grab kivitt 1,5 óra alatt a reptérre. Most itt ülünk és várunk a beszállásra.

Egyebek, félbehagyott dolgok, gondolatok:

Madárnyál, mint kínai hagyományos gyógyszer

Miért érzékeny téma a kígyók által is lakott területen a kigyóharapás elleni szérum rendelkezésre állása (az idegenvezető szerint)?

Most akkor lehet hijabban nyilvánosan (múzeumban) ölelkezni?

A klímatagadók a klímaharcosok szerint azok is, akik nem tartják kizárólagosnak az emberi tevékenységek szerepét a globális felmelegedésben. Vajon a kérdéseim az aborigine ügyek marketingje ügyében songline-tagadóvá tesz? Amúgy jut eszembe, talán azért van ez a felértékelés, hogy maradjanak nyugton az aborigine személyek, örüljenek a fehérek tisztelgésének, és vegyék tudomásul, hogy azért nem kapnak mindent vissza. Jó esetben jövőre megszavazza a parlament, hogy a bennszülöttek elmondhassák a parlament előtt a véleményüket bármely kérdésben. Képviselet? Az még nem. Még csak 300 év telt el.

Van még nás is, de a feledés vár rá, vagy még talán eszembe jut. :)

Akinek van kérdése, kérdezzen


Tanulság?

Érdemes volt eljönni, ráfordítani a pénzt erre az utazásra. Mindenkit láttunk, akit akartunk, jó volt az együttlét, soha vissza nem térő alkalom. Nagyon sokat láttunk és tanultunk. Valahogy ebből még kiemelkedik az Európa-központúság végleges elfelejthetősége, az ausztrál bennszülöttek kultúrája, értékelése, megítélése, a feszültségmentes, sokkal nyugodtabb élet a felkeresett országokban. Van olyan, hogy közjó, amit egyesek a szemük előtt tartanak.


Holnap reggeltől új helyzet, Pesten.





No comments: