Tuesday, December 13, 2022

2022. december 12-13. - Sydney

 Rémes, átcsaptak a fejem felett az események, vagy ellustultam. Most próbálom összefoglalni a tegnap, tegnapelőtt dolgait.

Valami miatt fáradtság tört rám/ránk. A gyaloglás nem volt se gyors, se nagyon érdekes. Inkább a célnál  szerettünk volna lenni, Vagy egy díványon/fotelban.

De azért  Anthonyval elvonatoztunk (kissé nagyra nőtt metró) a Circular Key/Rock negyedbe és felmásztunk a Harbour Bridge-re. Ne nem az ívére, csak az egyik pilonjára és az odarejtett múzeumba. Megérte megspórolni a nagy felmászótúra idejét (4-5 óra, és 250 Au$), így hamar végeztünk látvánnyal, a műszaki teljesítménnyel, a történelmi háttérrel, majd sétáltunk egy jót.

Útközben szembejött egy villamospálya, amelynél a két árampólus között csak akkor van feszültség, ha a villamos van felette, úgyhogy  lehet rálépni. Légvezeték pedig nincs. Ettünk egy kis gyorsétterembe, majd hazavonatozunk és aludtunk egyxet. 

Ezután megembereltük magunkat és visszagyalogoltunk az operaházhoz, útba ejtve a királiy botanikuskertet, ahol egy muris nyári karácsonyi vásárba keveredtünk.


Az úton néhány érdekes emlétábla. Különösen érdekes egy nem megépített épületkomplexumról szóló emléktábla. Annak emlékére, hogy (szerencsére) a háborús munkaerő- és pénzhiány miatt mit nem építettek meg minek a lerombolásával. Anthony szerint a tök rendben van, ennek a meg nem építésnek örül a nép, mert volt erő nem lerombolni valamit, ami megvolt. 


További emléktáblák, ld fényképek.

Az operaház hozta a szokott formáját, naplemente, gintonic, mászkálás, minden jó.

Otthon a két nappal ezelőtti finom barramundi curry várt. Anthony a kórházba ment anyósa ügyében, a kutyát ránk bízva. 

Másnap, azaz tegnap, 13-án elzavartuk magunkat a New South Wales Art Gallerybe. Időhiány miatt most nem írok többet a finomságokról, csak megemlítem, hogy ismét nagy hatással volt ránk a 19-20. századi ausztrál művészek művészete (bár lényegében mindegyikről kiderült, hogy egy kis időt Párizsban is élt).

Alig bírtunk menni, de azért hazajutottnk, kutyával hosszabb séta, Anthony még sehol. Akkor fellángolt a vágy világhírű a Bondi Beach iránt, amit kitartó buszozással közelítettünk meg. Ugyan nem fürödtünk a hidegnek tartott vízben, de legalább vásároltunk göm alakú kecskeszappant szerencséseknek ajándékba. A beach ragyogó, élveztük világhírét. Nem volt érdektelen a hangulat, tisztaság, rendezettség, tájkép. Az argentin focicsapat szurkolói (úgy tűnt, itt élők), nagy dobzavarral készültek az órák múlva esedékes elődöntőre, amely végül nekik lett sikeres.

Este Anthony vacsorával várt. Mivel ő 1500 katonára főzött, amikor a hadseregben kiképezték, nem képes keveset csinálni. Nem haragudtunk persze, csak sokáig pakoltuk a maradékokat.

Továbbképzést kaptunk vállalati tanácsadásból (kaizen-hez hasonló elvekkel), amit nagy kedvvel űz Anthony, áttekintettük a fúziós erőművek és a kvantumszámítógépek helyzetét, amiről Zsuzsának az jutott eszébe, hogy a mi vállalatunk számláival kezd törődni fent a számítógépen.

Elmosogattunk, majd alvás.

Képek: https://photos.google.com/share/AF1QipMhQ6-U27c-Q6fPjYxFOMuYty9SKVKKYSVE76h7OybUYOlFDHriKfHKbTJnvmVqSw


 


No comments: