Wednesday, December 7, 2022

2022. december 7. - Melbourne

Még egy nap. 10-kor indulunk csokitorta és kompót előkészítés után a NGV, Natonal Gallery of Victoria felé. Kívül-belül gyönyörűség az állandó és időszaki kiállítások. Közben külön delegációk formájában átsétáltunk a főpűályaudvar romos felső szintjén rendezett RONE nevű művész kiállítására, amely az időről szól egy sor lepusztult 1940-1960-as állípotú lepusztult színhely bemutatásával. Jó eél lehetett időzni, az ablakok újságokkal véltak bevonva, a helyszíneken autentikus roncsok voltak porral fedve, elhagyatottan, de mindegyik hozzánk, hozzám is szólt.

Utána vissza az NGV-be újabb műfröccsökre,  mindenféle stílusokhoz műtárgyakhoz. Ld. fényképek.

Ezután nagyáruház, ahol Zsuzsa gypjútakarót keresett, de az árától elszédültünk (160 eft egy queen size ágyra). Csalódás. Cserébe meglátogattuk Eliot lakását, ahol egy lánnyal lakik, szigorúan nem kapcsolatban. Kellemes teázás. Ez a lakás volt Veronicáé régen, de Catherineék mgvették tőle. Eliot türelmesen vezett körül.

Ezután Julia és Tom lakását néztük meg, amely ugyancsak picike, de innen szép nyerni. Nincs kétség, nyerő páros. Mindenki mosoly és jókép. Még a 2 macska is barátságos volt.

Végül haza, felöltözni, hogy a tengerparton együnk fish&chipset, de közben a tengerőparton eleredt az eső és így otthon ragadtunk.

Small talk helyett felvetettem az angoltanár és Shakespeare-bolond  Leslie-nek, hogy tanulnak-e Shakespeare antiszemitizmusáról. Igen, de nem találják hangsúlyosnak a problémát. Felvetettem Sándor Anna ötletét, hogy át lehetne igazítani a Velencei kalmárt úgy, hogy Shylock nem zsidó. Érdekes volt, de nem komolyan vehető. Shakespeare szerzőségi vitájáról az a véleménye, hogy nem érdekes, a műveket kell nézni. Elmeséltem, hogy nálunk Shajkespeare-t kg 10-évenként újrafordítják, és ezzel talán előnyösebb helyzetben vagyunk, mint az angol nyelvű nemzetek, ahol erről nem is lehet szó. Tesség megtanulni shakespeare-ül.

Ez már sok volt Catherine-nek és váratléanul leállította a Shakespeare témát, Mintha meg akarta volna védeni Leséiet a kérdéseimtől. Mindegy. Jó esett a a csokitorta, és meghallgattuk Neville villanyvasútmodellezéséről és Leslie AIDS-ről szóló könyvének előkészíületeit. Dél-Afrika rémes AID helyzetben van, 60 millió lakosból évi 80 e ember hal meg aidsben. és a világ tudomást sem vesz róla, mivel nem terjed olyan könnyen mint a COVID.  

Még egy ksi bor, majd csomagolás.

Holnap utazunk a nagy óceáni útra, kétnapos kirándulásra.


   


 

 

 

No comments: