Saturday, May 3, 2008

18. nap - Seattle

Most már 9 óra az időeltolódás.

Amikor kidugtam az orromat az alagsorból, Ruth, Jon felesége, és Kathrine meg Elynor, a két lány (8 és 5 évesek) fogadott. Rögtön nagypapává váltam és nagy szórakozásba csaptunk. Kis illatos ceruzákat, meg kitűzőket kaptak, meg voltak elégedve.

Később reggeli, majd hosszas beszélgetések hülyéskedések után végül felkerekedtünk és bementünk a városba. A cél a Space Needle nevű 520 láb magas 1962-es kilátótorony. Előtte pizzaebéd, elég vacak, de jó hangulat, a gyerekek le nem vakarhatók. Mulatságos, hogy a pincérlány komolyan arképes igazolványt kért Jontól, hogy igazolja, hogy elmúlt 21 éves a sör kiszolgálásához.
Ebéd után fel a toronyba, szép körkilátás, Jon elmagyarázza az épületeket, a különböző tavakat, és a tengeröblöt, kikötőt. Az épületek stilusából arra következtetek, hogy az utóbbi 20 évben nem nagyon épült uj felhőkarcoló. Keskeny utcás belváros nem nagyon van.
De azért elkeveredünk a Pike Place piacra, ahol a turistacsalogatók mellett hagyományos piacot lelünk, a la Vámház köruti csarnok. Betérünk az első Starbucks café-be és iszunk egy kávét, vagy hasonlót. Áhitat, bár talán nem olyan nagy. A turisták egymás lábát tapossák.
Néhány fénykép készült.

Az eső végi szemerkélt, az emberek kabátban, sapkával, pulóverben, stb, kivéve Jont, és a lányait, akik trikóban végezték az 5 órás sétát, bár a kicsire időnként - rövid ideig - felraktak valami dzsekifélét. Jon szerint anyjától örököltek valami nagyon jó termosztálást és igy ez megszokott dolog náluk. Ruth szépen kabátban, fázósan, de nyugodtan nézegette trikós családját a hidegben.

A Microsoft 40000 főállűsú dolgozót foglalkoztat a városban, és ehhez jön még a bedolgozók száma. Mivel ált magas a gyermekszám a magasabb jövedelmű dolgozóknál, ugy lehet számolni, hogy kb 5-6 %-a a városnak közvetlenül a Microsofttól függ. Ugyanennyi kb a függés a Boeingtől, és még van egy pár nagy vállalat. A Microsoft hagyományosan sok adományt ad a a városnak.

Sajnos az idő párás, felhős, ködös, nem láthatók a havas hegyek a közelben. Sok hidrolán repül a légtérben.

A Mercer Island, ahol Jon lakik és a belváros között egy hosszú úszó hid van a Washington tavon. Igy egyszerűbb volt megépiteni, mint a 70 méter mély tóba pilléreket épiteni.

Hazatérve a lányokkal játék, Jon és Ruth-thal való beszélgetés, macskasanyargatás. Időközben, amig bent voltunk a városban, a töltött vacsorapulyka megsült. (A pulyka óriási, egyben gyönyörű aranybarnára sütve, miközben a pulykába szúrt kontakthőmérő jeladóval szabályozták a sütő hőmérsékletét.) Ugyanis meglepetésként estére egy hagyományos Thanksgiving (Hálaadás napja) vacsorát szerveztek, egy vendég házaspár részvételével is.

A délután végefelé felgyorsult a készülődés. Készült a töktorta (pumpkin pie), kis mignyonszerű falatok és persze krumplipüré, a szósz, valamint a spárga a töltött pulykához való köret.

A vendégek megérkeztek, kedves házaspár, a férj, Matt ugyancsak a Microsoftnál dolgozik, érdekes szabadalmakat, találmányokat vásárol a Microsoftnak, mig felesége, Nancy, aki jogász ugyan de röhögve mesélte, hogy uj vállalkozása van és dől belőle a pénz. A vállalkozás fejtetű eltávolitása, hivásra házhoz jövök alapon 955-120 dolláros órabérrel, interneten (Google Adverb is ) hirdetve. (http://www.liceknowingyou.com/). Mivel itt nincs egészségbiztositás, senki nem foglalkozik ezzel a problémával, a biztositók nem fizetik, csak ritkán, a költségeket. Iskolában erre nincs semmi, az állami iskolákban nem is tiltják ki a gyereket, ha tetves. Állitólag Angliában ill. számos amerikai városban van ilyen. Talán Lázár Kati+Michael tudna ilyet csinálni?

A fenti témáról sokat tudtunk beszélgetni. A Google-Yahoo harcról is, Balmer ma délelőtt jelentette be, hogy visszalépnek a Yahoo megvásárlásától.

További érdekesség a Hálaadás ünnepe. Nekem most az amerikai hagyomány bemutatása miatt csináltak egy ilyen vacsorát, de egyébként ez a legnagyobb ünnep, és minden emlitéskor jelezték, hogy ez egy nem vallásos nemzeti ünnep. Ugyan hagyomány szerint Istennek köszönik meg a dolgokat, de maga az ünnep szekularizált. Az alkotmány 2. módositása szerint az állam nem vállalhat semmi szerepet a vallással kapcsolatban. Valmi olyan lehet ez, mint a Szent István, az Új Kenyér Ünnepe, meg az Alkotmány Napja.

A pulyka és a szósz, valamint a töktorta tök jó.

Kis beszélgetés, yahoozás és mikrosoftozás után mindenki lejárt, csak az 5 éves Elynor maradt fékezhetetlen, reggel óta alvás nélkül, állandó mozgásban. Állitólag máskor is ilyen, figyelik, mi lesz belőle.

újabb képek (Kzoo-Seattle)

János, Péter kommentjeit kösz, javitottam.

1 comment:

Anonymous said...

Ujabb kepek Kzoo Seatle...

leszamlaltam.. pontosan nulla darab kzooi kepet kaptam eredmenyul