Saturday, May 10, 2008

25. nap - Sydney

Korai ebredes, 5-kor. Valahogy megint nem vagyok sem almos, sem faradt. Nem nagy baj.

A mai nap leirasa talan egy kicsit tul aprolekos, akit untat, figyelmeztetem. (PgDn)

Olvasas, turistacelok kigondolasa, hogy lassak is valamit, mert itt van mit, nem Jacksonville-ben vagyunk. Internet, Klubradio, szallodarendeles Shanghaiba. Kavezas, makoslepeny a magyar pektol (tegnap turos batyu volt. A pekuzletet Wellingtonnak hivjak, es valahogy szegyelli kiirni, hogy koze van a magyarokhoz, pedig flodni, dobos, eszterhazy, gesztenyepure is).

Takaritono jon Agneshez, mosast rabizom, ki is vasalja a vasalando ingeimet.

nagy a keszulodes, mert bat mitzvah-ra megyunk. a zsinagogaba (amirol kiderult, hogy nemcsak templom, hanem iskola, ovoda, stb is egyutt, kesz muvhaz. A delikvens egy ismeros gyerek, Julia (Agnes most Svajcban elo unokajanak, Catherine lanyanak) osztalytarsnoje, Ciana.

Agnes pikirt, humorizal, el akar kesni, nem szereti a hosszu ceremoniat. Fiatal szoke, rejtett geppisztolyos husz ev koruli gyerek vizsgaztat, majd bemehetunk. Az elomerkozesnek vege, eppen kezdodik a bat mitzva. Sajnos tilos fenykepezni.

Ugy tunik, mindenkit lattam mar valahol. A rabbi 28 eves, megnyero, humoros. kb 150-en lehetunk. Vegre hasznalom az unneplo, mellenyes oltomnyomet es a masik cipomet.

Minden nagyon unnepelyes, de konnyed. Ezt fokozza Agnes renduletlen viccelodese. A teveszteseknel mosolygas, a vicceknel rohoges. Nagyon sokan jutnak szohoz, hol heberul, hol angolul. SAjnos, van , amikor az angolt sem ertem jol a kiejtes miatt, de heberul aztan meg meginkabb nem. A Tosatmasters club jut eszembe a sok nyilvanos beszed miatt, hiszen ezt a ceremoniat fel lehet fogni beszedgyakorlatoknak is. Mindenki nagyon igyekszik, amit ertek, az szepen van fogalmazva, jol eloadva.
A templomi hirlevelet olvasom kozben. Holnap, reggeli a rabbival 5 dollar reszvetei dijjal. valoszinuleg ez a legolcsobb reggeli a varosban. erdekes szo a hirlevelben: Yahrzeit (a halalozas evforuloja. - valszeg egy ujszulottnek minden vicc uj). 4-bol 2 huszoneves noi rabbi van. Egyeb reszletek majd fenykepen.

Ciana, az avatando gyermek szep - vilagi - szekfoglalo beszedet mond a bunok es buntetesek aranyossagarol, elitelve a halalbuntetest, es javasolva, hogy a buntetes soha ne legyen sulyosabb, mint a buntett maga. A beszed a gyermek felnott gondolkodasat, felelossegerzetet hivatott valoszinuleg kifejezni. Nagy tapsot kap. Nekem is tetszik.

A ceremonia kozben eljutunk a toratekercsek kivetelehez, majd a leanyzo kezebe adjak, alig birja el, nagyon igyekszik, kozben szepen olvas heberul, kisse akadozva, majd korbeviszi a tekercseket, es a ferfiak az imakendovel, a nok az imakonyvvel megerintik aldaskeppen.
A tekercseket vegul szetszedik es a sokszereplos eloadas kereteben minden erintett olvas belole. Ciana is szepen felkeszult, idonkent ugyan beleakad a nyelve, es ekkor hagyjak egyedul megoldania helzete. A rabbi is eltunik a szinrol, majd a nehez resz utan visszajon es segit.
Az egesz ceremonia inkabb vilagi, mint vallasos, alig van spiritualis resze. A beszedek unnepelyesek es a manak, meg kifele a kozonsegnek szolnak elsosorban.
A korus 4 tagu, kivalo, egy profi operaenekessel kiegeszitve.
Most van Izrael 60. szuletesnapja is, ima, megemlekezes, foglyulejtett katonak nevsora, Myanmari 100 erzer aldozat, es megsegitesuk.

A ceremonia utan koktel, nepszeru neven kidush, koser bufe, tarsasagi eletre. Small talk orgiat ul, de azert mindenki megkapja, amit akar. Agnes elemeben van, bemutat, udvozol, idojarasrol beszelget. Ilonkara sokan emlekeznek, engem is tobben azonnal nevemen szolitanak. A rabbi is erdeklodik, a forabbinak meg Agnes mutat be. Minden olyan kereknek tunik.

Vegulis orulok, hogy nem uszni mentem reggel Lesa-Belle-lel.

Agnes kisse csalodottan veszi tudomasul, hogy nem megyek vele kavezni, hanem elszokom vonattal a varosba, amig on delutan az esti buli elott majd pihen.

A belvarost kormetro szolgalja ki. Bemegyek a kozepebe, az operahoz.
folyt kov.












AAAAAh. Almos vagyok, majd holnap folytatom. bocs.

1 comment:

Anonymous said...

***
mosast rabizom
****

bat mitzvah kontextusban ezen jot nevettem