Wednesday, May 7, 2008

21. nap - San Francisco, Napa Valley

Na, ma sokminden irnivaló van, csak idő nincs.

Reggel George ki akart tenni magáért, és egy omlettet szolgált fel, mintegy 30 perces kemény munka után. 12 tétel került az asztalra, az omlettben 12 hozzávaló, amiből az egyik egy kanál tejföl a tetejére.

Nagy ceremónia keretében megettük, nézegettünk egy kis családi képet, majd elindultunk Jade-ért, George barátnője házához, aki egy nagyon szép helyen lakik a férjével. Hm. Korábban George is ott lakott, de néhány éve elköltözött. George korábban Jade-dal jött Budapestre látogatóba. Jade kirobbanó örömmel fogadott, körbevezetett a házon, George a kerten, kávéztunk, majd elindultunk Napa Valley-ba borkóstolásra.

Piknik kávét, mogyorót, rágcsát hoztunk termoszban, de amint megérkeztünk gyorsan egy nagyon hires francia cukrászdába (Bouchon) kellett bemenni áhitat miatt. Ragyogó idő, kellemes hangulat. Jade-del egy kis politika Tibetről, Taiwanról meg az amerikaiakról itt, kinaiakról Kantonban, ahonnan Jade származik.

Továbbfolytatva az utat egy bozót- és fanyirás helyszinén egy loquat fát nyirtak, és Jade-ék azonnal összeszedték, elkunyerálták az összes levágott ágat, gyümölcsöt. Nem volt más ez, mint a diósjenői szép napok reinkarnációja.

Még egy hires és szép és kitűnő étterem, French LAundry. Csak bementünk, megnéztük, áhitat, kijöttünk.

A borászatokhoz közeledve feltűnt, hogy a szőlőparcellákban sok helyen gázzal hajtott propellerek, ventillátorok vannak a talajmenti fagy, elfagyás ellen. Másik érdekesség, hogy minden szőlőben csepegtető öntözés van minden egyes tőkére. Termelékenység. A sorok végén sok helyen rózsák vannak, rovar(el)csalogató szerepben. Disznek sem rossz.

Silverado wineyards. Kóstolás 4 fajta borból 15-15 ml 10 dollárért. George-val ketten kóstolunk egyet, Jade nem isz. Kastély, elegancia, kert, park, nagyterem, kisterem, gépek stb. Ahogy kell. Az irodai folyosón francia plakátok, köztük egy Amerikában nem pc plakát, a Ratatouille (nálunk lecsó néven játszott) francia film francia plakátjá, ahol egy gyerekfej és egy pohár vörösbor együtt látszik. Szörnyű. De azért itt titokban szeretik.
A borászat 1880 körül fejlődött ki, főleg francia emigránsok révén, de 1906-ban a földrengés miatt 4 szezon kimaradt a nagykereskedők tönkremenetele miatt, majd az alkoholtilalom bevezetése tett be a termelésnek, végül a II. világháború. 1950-re viszont kivesztek a borászok, ezért ujabb francia bevándorlókat szereztek, és 1974-ben már aranyérmes boruk lett. 1980-ban már ugyanannyi bort termeletek, mint 1880-ban.
Ezért van nagyon sok francia utalás a környéken.

Turnball Cellars 20 dollárért 4 bor kóstolása, de itt még a kert, ház, napsütés stb hangulat mellett fotó kiállitás is van. (Yousuf KArsch, Cole és Edward Weston, Eliot Porter). George fotózik, korábban tanulta és nagyon lelkes. Mindenkinek tetszik, jó ötlet a borokat lassan szürcsölve fényképeket nézegetni. Gyorsan még vettem egy kis csokis mustárt, majd tovább.

Olasz fűszeres, narancsfák ölén. Minden olasz jellegű dolog, régi családi örökség hasznositása. Varázsos ez is. ld fényképek (később).

Ujabb megálló egy olasz étteremnél, vicces szobor.

Az egész kirándulás során csak a szépet láttuk, csak szépet láttunk, és feltehetőleg a borok ebben nagyot segitettek.

Vissza San Franciscoba, Jade bátyjának (Wilson, 50 körüli kantoni kínai) éttermébe (Ming's diner) vacsorázni. Wilson a szakács, napi 500-600 adagot készit, elég gyorsan dolgozik. Az étteremből mintegy 20-25 ember él részben, ill egészben. A nagy klán feje Wilson, és a többiek, amikor kell bedolgoznak. Jade is beáll, a férje is. George nagyon otthonosan mozog, végigvezet a konyhán, raktárakban. IFS nem hiszem, hogy van náluk. A halak belét tépik az egyik sarokban, mig a nagy rákokat verik szét mellettük. Férlenézek. Az étel íze akkor jó, ha frissen ölik az állatokat. Kantoni kaját főznek csak, a környéken sok kinai él, az étterem dugig van, a családnak, nekünk is várni kell szabad asztalra. Addig kapunk egy kis vörösbort és főzőtt sült malacherét. Jól esett rá a bor.

A mosdóban nincs viz. Mindent evőeszközzel fogok enni.

Végre szabad asztal, az addig megismert családtagokkal körülüljük, nagy lakoma kezdődik, csak én lógok ki az összeszűkült gyomrommal. A fő étel a Hot Pot, amelynek a kantoni fondü nevet adnék, egy osztott lábosban az asztalon lévő gázmelegitővel forrásban tartott két leves. Egyik fűszeres (hússal, a husoknak), a másik semlegesebb és világos (hallal, a zöldségeknek). Mindkettőbe halpasztát kennek azért lassanként bele. Vékonyra szeletelt borjú, marha és sertéshúsokat, húsgombócot, zöld leveleket (pitypanglevél [Dandy Lion green]) stb lehet beletenni, majd 10-20 mp után kivenni, és megenni.
Egyéb érdekességek:
- forró, majonézbe hengergetett körbekarikába hajlitott rák sült dióbéllel.
- zöldtea fagylalt

Igazából nem is a kaja az érdekes, hanem az otthonosság, az önfeledt zabálás, amelynek során már nemcsak George van örökbefogadva, hanem én is.

Felmerült, hogy nem láttam még a Giant Redwood-ot, és ekkor olvasókörré alakultak, és telefonkönyvet, valamint ami még olvasható újság volt, nekálltak mindannyian keresni nekem egy busztúrát holnapra. Találtak, de nem vették fel a telefont.

Jade ajándékokat küldött a családnak, és én kaptam egy meleg dzsekit. Nem mostanra kell.

hazafelé Georgenak leesett a tantusz, hogy még nem sokat láttam a belvárosból, ugyhogy elindultunk, városháza, könyvtár, operaház, stb. Szépen kivilágitott, jóleső séta, miközben sem enni, sem inni nem kell.

Van itt még valami. Napok óta szeretnék egy faxot feladni Sanghaiba, de nem sikerül. Nem működik, vagy nincs, legalábbis abban a körben ahol én mozgok. Vadászunk egy copy-shopra, de nem sikerül. Majd Ausztráliából, legkésőbb.

Holnap koránkelés. Megyünk horgászni reggelire, majd közeli óriásfenyők illetve a belváros szerepel műsoron. Este 6-kor pedig lehetne menni a Berkely-i magyarok dumapartijára (Lázár Gyuri küldte át a meghivót). 22.45.kor indul a gépem, még nyitottak az opciók. Nem biztos, hogy holnap tudok este irni, ugyhogy csak magyar idő szerint 8-án este/éjjel fogok csak jelentkezni (amikor 9-én reggel megérkezek Sidneybe.)

4 comments:

Anonymous said...

elkestem vele. Berkeleyben Ferenc Raj a rabbi. neha makossutemeny is van a zsinagoagaban.

Anonymous said...

Nagy ceremónia keretében megettük, nézegettünk egy kis családi képet, majd elindultunk Jade-ért, George barátnője házához, aki egy nagyon szép helyen lakik a férjével.

***
aha, ezt csak most processzaltam. erdekelneneke reszletek

jtoth said...

Jóska, aggódom a súlyod miatt :) Még ha túlteng is az áhitat, úgy érzem a vendéglátás mindneütt magyaros.

janika said...

En is elkestem, ld 22. nap. George, Jade es Gerry viszonya talanyos. ugy lattam, nem kell, lehet feszegetni. Az elet marcsak ilyen.

sulyom 2 kgval konnyebb, alig tudok enni. ettol azonban meg nem vagyok szebb.