Tuesday, May 6, 2008

20. nap - San Francisco, Berkeley, Oakland

Már tul vagyok az utazás felén.

Reggeli egy francia péknél, finom péksütemény, kávé, napsütés.
Autózgatás Berkeleyben, a levegőt szivni a Telegraph avenue-n és környékén. Csupa hátizsákos fiatal, főleg lányok vánszorognak az egyetemi épületek felé. Talán hosszú volt a vasárnap, fáradtnak látszanak, de aranyosak.
A legendárium szerint Berkeleyből indult sokminden, lázadás, recycling, és a "challenged people" kezelése concept, George szerint.

Bay Bridge, commuter lanes (olyan sávok, ahol csucsidőben nem lehet csak egy ember a kocsiban. Van, aki állitólag felfujható babát rak maga mellé.)

North Beach. George régen itt lakott. Kedvenc még létező, ill. már bezért kocsmák, éttermek, sörözők, kávéházak, kisboltok füzére, ez az idegenvezetőm programja. Sok ismerős köszönti, utcai művészek, boltosok, pultosok. Az egyik kocsmában egy ismerős sakkfeladványon töpreng, beszállunk. a szerző Benkő Pál egy 1990-es cikkéből. Megvan a megfejtés, én egy óra után elolvasom. Szellemes. Iszunk egy kör Anchor Steam nevű sört, majd tovább bámuljuk az olasz negyedet. Egy kis román boltban megszemlélünk néhány kerámia kést, de még mindig drágállom, pedig 100 dollárért kettőt is lehetne kapni.

Kinai negyed. felismerhetetlen nyersanyagok, kaják, anyagok, csodák.
Durian, és sok egyéb. Fényképek hamarosan elérhetők lesznek.

lekéstük a parkolóórát, 40 dolláros büntetést kapott George. Kissé megfájdult ettől a feje.

További autóstúra, a görbe és meredek Lombard utca, egyéb meredek utcák, szép kilátás, cabel car. Coit torony, érdekes freskókkal, szép kilátással, gazdag emberek adománya.

Felvesszük Lázár György druszát, akivel George véletlenül ismerkedett meg néhány éve. Ugy tűnik, nem vagyunk rokonok, bár nem lehet kizárni, csak éppen nincsenek meg a dokumentumok. lásd.
További autós városnézés. Golden Gate környéke, Twin Peaks (sajnos ködben, nem láttunk semmit), Haight (volt hippiközpont utca), mellette Golden Gate parkban kezdett pl Allen Ginsberg kezdett itt fellépni. A Red vic mozi.

Gyuri egy modern új zsinagógára hivja fel a figyelmet, de sajnos zárva van, és a fényképezőgépenből kifogyott a kakaót. Website-ot nem találtam az épületről.

Vietnami étteremben ebédeltünk, emlitésre méltóan finom levessel, nyers vékony marhahússzeletekkel, és csipős chiliszósz szilvalekvárkrémmel.

Olympic (Golf) Club, a krémek krémjének. Beautóztunk, meg ki. A nagyságoktól (pl. Tiger Woods) kilélegzett levegő molekuláit befogtuk. :)

Fort Funston kilátó, II. világháborús erőd a japánok elleni védelemre, sárkányrepülő (hang glider) terep, ma éppen repülők nélkül.

Fly casting pálya, illetve medence. George klubja, ide jár horgászni. A fly casting (horogvető?) versenyeket erre a célra kialakitott medencéknél rendezik. Minél messzebb és minél pontosabban kell vetni a horognélküli zsinórt. Csak úgy suhog, veszélyt jelző tábla is ki van rakva. Erről sem hallottam még.

Végül Gyurit kitettük a kocsijánál, hazamentünk, George aludt, majd ismét Gyurival és feleségével poeggyvel szusibárban vacsoráztunk. Egyik jobb, mint a másik, kissé nagy darab wasabit sikerül lenyelnem, amitől egy kis köhögés szolgáltatta a zenét.

SFO éghajlata különös, maga a tengerparti része nagyon hűvös, hideg, ködös, lényegében minden évszakban. egy kicsit beljebb, Oaklandban már több, mint 10 celziussl melegebb van, és még beljebb néhány km-rel, a Caldecott alagut után még ugyanennyivel feljebb megy a hőmérséklet. A magyarázatot még nem tudom, de mindenki természetesnek tartja a parmenti vacogást.

Gyuri korábbi írásai nekem nagyon tetszenek, Del Medico és Südi Bertalan nyomán járva, de sokkal magasabb szintem műveli az olvasói levél műfajt. Jót beszélgettünk mindenféléről, amit itt most ma már nem tudok részletezni, mert nagyon késő van és tartok tőle, hogy - mint ahogy igérte - gyilkos cikkben fog megkritizálni.
Mutatóba egy kis érdekesség:

1. A valószinű megoldása a magyar probléméknak egy várható nagy pénzügyi krizis, nagyobb, mint az eddigi. Talán még egy kis összeomlás is lehet belőle. Szép.
2. Tom Lantos mormon volt lényegében. a mormonok többek között a lelkek megmentését tűzték ki célul. EMiatt nagyon jó genealogiai adatbázisuk van, hiszen a már elhunyt emberek lelke is célpont. Kaliforniában sok mormon él, több, mint 4 millió, több, mint Utahban.

Sok egyéb téma is volt. ezeket majd Budapesten tovább vitatjuk.

5 comments:

judit said...

O volna az a Lazar Gyorgy, aki az ES-ben a minap ostorozta az akademiai kozosseg onfenyezo szokasait? Jol felhaborodtak rajta, en jol mulattam. Egyebkent:
http://www.letsflyfish.com/index.shtml
tovabbi jo mulatast.

jtoth said...

Jóska, sztem a szöveget úgy kellene hallgatnod, h max 20 percet egyszerre, és részenként, mondjuk fejezetenként, muszáj rá figyelni, ez nem rádió. Amint az igazi zenehallgatás se a háttérzenehallgatás, szöveg esetén még kevésbé megy úgy.

Anonymous said...

A csaladfan Rothokat lattam. Tobbszor leveleztem Rothokkal az elmult evekben, sot tiszteletbeli Roth vagyok (bar megmondatm, h nemjar, mert Apam Roth Gyuritol fuzte el a Mamamat.
A fo ROth mispochologus (Vlado) AKronban van, egy fiaval kapcsolatba vagyok a Facebookon.
haaaat, ezgy kicsit offra sikerult

jtoth said...

Még offabb, új verseny van.

Pléh Csaba eddigi főtitkár, a tisztség harmadik jelöltje visszalépett. A főtitkárhelyettes Csépe Valéria lett.

janika said...

Igen, ő az a Lázár György.