Thursday, May 22, 2008

35. nap - Melbourne, Shanghai

Koránkelés. A város még félhomályban, igy is szép. A reptéren bucsuzás, igérjük, nemsokára találkozunk. Ágnes megy a belföldi terminálhoz.

Kis késéssel indulunk, alig vannak utasok a gépen, terpeszkedhetünk.
Napsütés, felülről a sivatag, kisebb városok északon, majd Darwin látszik, szigetek, öblök, út nélküli tengerparttal, majd vége Ausztráliának. A beömlő folyó hordaléka miatt a tenger sokáig mintás, nem keveredik. Később látszik a Fülöp-Szigetek egy pár nyugati szigete, strandok, és korallzátonyok. Később inkább felhős, Kinát már alig látjuk. A 10 órás repülés alatt lehet olvasni, és tv-t nézni.

A Rogue Economics könyv érdekes, és elég sokat foglalkozik Kínával, ugyhogy pont most elég jó a Shanghai-i készülésre. A World is Flat –ot némileg ellensúlyozza, a sötét dolgok hangsulyozásával. Még sok van hátra.

Pihenésképpen Sanghai városnéző film, illetve Sanghai-ba érkezőknek tájékoztatót nézek, fel vagyok készülve.
Találtam egy jó dokumentunfilmet a Second Life-ról, azt kétszer is megnéztem, engem nagyon érdekel, bár alig megyek bele, az avatárom biztos unatkozik. Állitólag üzleteket lehet csinálni a benne, és igazi pénzt lehet kinyerni belőle. Rajta kell lennie a szemünknek. A tulaj és feltaláló 30 év körüli srác, San Franciscoból. Talán sokaan tudják, én most láttam először.
Néhány téma a filmből: ingatlanfejlesztés és ügynökség, megerőszakolás, divattervezés és ruhák eladása, jogviták, adózás, a Grand Slam modellje, Lindex árfolyam, 3d keresőgép, telekadó, tulajdojog, tőzsde stb.

Érkezés problémamentes, nem is emlékeztet a 20 évvel ezelőtti dolgokra. A reptérről csak 300 kmes sebességgel hoz be a maglev vonat. (mágneses lebegő vonat, lineáris motorral, kerekek nélkül), mert csak délutánonként jár 430 kmes sebességgel.

Egyet nyelni a megilletődöttségtől, majd taxi. Borravalót nem fogad el, tud angolul egy picit, tiszta, gyors, az uton semmi hiba. Forgalom óriási, folyékony, infrastruktúra elképesztő.

A szálloda vaáratlanul jó, jó helyen van, az internetes foglalás sikeres. 10 dollárért 24 óra Internet a szobámban, 18. emelet, gyönyörű kilátás a Bundra.

Brigi, Zsuzsa néhány házifeladatot ad, többen jelentkeznek Skype-on. Később leugrom a mellékutcákba vacsorázni 11 órakor, mionden nyitva, egy gyors választás fényképről és minden ok.

Jó napnak nézek elébe holnap.
A blogspot.com elérhetetlen. Akkor majd holnap.

No comments: