Sunday, May 11, 2008

25. nap - Sydney folytatas

Az Opera kotelezo gyakorlat, persze szabadon valasztott is. A felulete nem olyan, mint gondoltam, fenyes feher es kevesbe fenyes szurkebb csempekbol van kirakva, es szepen visszaveri napfenyt.
bemenni nem volt erdemes, mert mind az 5 szinhazteremben eloadas volt. Korbesetalni meg elvezet volt. Talan meg lesz alkalom bemenni.
Az opera melletti Circukar Quay-nak nevezett varosresz kikoto, setater, mutatvanyosok fellepohelye, es ott van a Kortars Muveszeti muzeum (MCA), ahol 3 kiallitassal is elszorakoztam. Speci ausztral jelentosege van az oslakos muveszek fakeregre festett naiv muveszeti munkainak. Volt meg Fiona Hall, es egy San Diegoi kortars kiallitas. Ezekkel jol telt az ido es sitenem kellett vegul haza, hogy idoben elerjuk a Bat Mitzvah utani bulit.

A buli egy 3 szintes setahajon volt, a Rosebay obolbeol indulva. Az obol egy hidroplan repuloter, az elso sydney-i repter volt. Sok tini, ricsaj stb. Visszafogott szulokkel, baratokkal. Az also szinten diszko, vetito, bufe, tancgep (!) stb. Felette etterem a felnotteknek kulon elo beat zenekarral (2 hobby zenesszel), legfelul pedig kilatofedlezet a panoramahoz. A hajo beuszott a harbour hidon tul, es igy mindent jol lehetett latbi. Az obolben elg nagy hullamok is voltak, ugyhogy imbolygott a hajo, tobben tengeri betegek is lettek (pl Lesa-Belle).

Anthony nem szereti a tarsas eletet, ugyhogy csak velem beszelget, Lesa-Belle csak sapadtan tur, Lucy es benjamin, es persze Agnes is, elemeben van. Fenykepezogepemet otthon hagytam, igy Agnes gepet hasznaltam. A formalis resz velos, vidam jol szerkesztett beszedeket hozott (apa, anya, nagyneni, baratnok). nagy gratulaciok, emlekezes Izrael 60. szuletesnapjara, egy kis Hitler es holokauszt, a tinik nem igazan veszik. 2 video0sszeallitast csinaltak az osztalytarsak. Vegul a kislanybol nove valtozott Ciana roviden koszonetet rebegett.
A bulin mintegy 300-an voltak. kaja vacak volt, a helyemet valahogy elfoglaltak, a tetore felvittunk egy-egy tanyer kajat anthonyval, es ott dumaltunk, ettunk.
Minden nagyobb epuletet kitargyaltunk, foleg azokat, amelyekhez az o ceguk szallitotta az acelt. Anthony (SIVE) egy nagy acelnagykereskedo vallalat egyik vezetoje. (tobbszazmillio dollar forgalom, mintegy 500 eto acelforgalom/ev).
Ezenkivul nehany mernoki informacio tole:
- a hires harbour bridge pilonjai csak kozmetikai celokat szolgalnak, mert a csupa fem nem lett volna olyan szep. A hid a hotagulas miatt gorbul, ezert a pilonok nem is ernek hozza.
- az operahaz palyazatot csak skiccekkel nyertek meg. Az epitesnel rajottek, hogy nem fog sikerulni megepiteni veges ido alatt, hacsak nem tervezik at ugy, hogy a betongerendakat egyetlen valtzo hosszusagban alkalmazott sablonnal lehessen kionteni, azaz valamennyi gorbulet azonos gombfelulet resze. (nem ellenoriztem).
a hold a deli felgombon forditva latszik, ezert ha C, akkor dagad, ha D, akkor csokken.
- deli sarkcsillag nincs, sot a sarkpontot jelolo helyen az egbolt lenyegeben ures, fekete. A del keresztje hosszabbik atlojat 5szor felmerve jutunk el a deli sarokpont iranyaba egyebkent.
- Benjamin iskolajaban minden gyerek kap (a szulok fizetik, maganiskola) egy szuperkonnyu notebookot, minden diaknak azonos konfiguracio, szoftverek stb. Kotelezoen vinniuk kell a suliba, egesznapi hasznalatra eleg az akku. A kezirasuk nagyon gyenge, de ezt majd megoldjak.

No comments: