Friday, May 16, 2008

31. nap - Sydney

szokas szerint elhozodo reggeli keszulodes.
Tilos lefenykepeznem, amikor a lazacos szendvicsre ribizlilekvar kerul ra. Biztos nagyon finom, de titkos latvany.

Rovid latogatas a 8. emeleten lako magyar baratnonel (Klari), akitol sokkal szebb a kilatas, es egyebkent kisse a hata kozepere kivan bennunket, mert a fodrasza eppen most jott, es mi kestunk a latogatassal. Amugy nagyon kedves, Agnes baratnoje, erdelyi szarmazasu, es orul a szereny Piros Arany tubusnak.

Ujabb latogatas Helen Silbermann-nal, aki tegnap a bulin a szenvicseket csinalta Agnesnel. O egy hazat vett, amikor Del/Afrikabol idekoltozott, es mindennap kerteszkedik, gyonyoruen tartja a hazat, es nagyon kedves. Denes nala lakott tavaly, amikor Benjamin barmitzvah-jara jott latogatoba. Helen osztrak, es provincialisnak tartja Sydneyt, de nagyon szeret itt elni, mert a kozbiztonsag sokkal jobb, mint Del-afrikaban. A del-afrikai emigracio nagyon magasan kepzett itt, es ezert nagyon jo allasokat sikerult kapniuk.

A kovetkezo allomas az Double Bay magyar vonatkozasainak megszmlelese. Nagyon sok magyar vendeglos jott ide, es Agnes erosen szamontartja oket. Az egyik emblematikus helyen (Twenty-one) egy kave es egy meggyes retes lesz az aldozati barany helyett.

beadjuk az ingeimet a mosodaba, es maris megyunk a New south Wales Art Gallerybe, ahol az ausztral festeszet megtekintese a cel. Van modern, es 19. szazadi is, de keves az eleve Ausztraliaban szuletett festo, termeszetesen. Azert jol elbameszkodunk. sose hallott ismeretlen nevek. Agnes tobbrol is tudja, hogy jok, es hiresek.

az aboriginal muveszetnel tilos a fenykepezes, de azert a weben vannak fenykepek.
Gyanitom, hogy a a fenykeptilalom kultikus jelentosege mellett marketing okok is szerepet jatszanak. Az aborigin festeszet nonfigurativnek tuno peldanyai is torteneteket meselnek el, a szimbolumrendszer erre alkalmat ad, bar nehzen ertheto, lathato nekem.

Uj szot talaltam: aboriginal kitschenalia. Egy Tony Albert nevu aboriginal muvesz Head Hunter cimu kepehez irta magyarazataban ezt a szot, a bennszulotteket abrazolo kommersz targyakrol. A szo nagyon tetszik, a kep nem fenykepezheto, csak veletlenul talaltam ra a neten, tessek nagyitani, ha kell.

Meg volt nehany zug, foleg modern installaciok, szobrok. Agnes faradt, a parkoloora lejart, elmentunk, bar meg az eves portrefesteszeti verseny kiallitasat meg lehetett volna nezni.

Atautoztunk a harbour bridgen, od es vissza, bar visszafele szerettem volna gyalog jonni, de elszurtuk, es nem tudott megallni ahol kiszalhattam volna. nem baj, igy is jo, meglottem, megettem.

Agnes elbocsatottam haza, en meg a belvarosban maradtam. Nem tudtam donteni, hogy visszamenjek-e az Art Gellerybe, vagy a tegnap kihagyott Australia Museumba menjek aborigine kuturat nezni. Egy internetcafeban meghallgattam a klubradiot, mialatt megneztem a portrefesteszeti verseny dontos kepeit, es igy mar csak az Australia Museum fele kellett menni. Mivel mar csak az utolso 55 percre erkeztem oda, ingyen lehetett bemenni.

Foleg termeszetfoldrajzi, es termeszettudomanyi kiallitasok vannak de emellett van mas is. Orulok, hogy bementem a bennszulott kiallitasra. Az eddig szerzett benyomasok nagyon toredekesek voltak, itt egyseges es jol attekintheto keretet talaltam, igazi feludules volt. Itt lehetett fenykepezni, majd remelem sikerul vegre valahol feltoltenem kepeket a netre.

A kiallitas utan gyalog mentem haza, 45 perces seta, nagyon jol esett.

Pentek esti vacsorara Anthonyekhoz mentunk. 2 vendeg gyerek is volt.

A vacsora elott Lesa-Bellel sikerul beszelgetest provokalni az interfaith ugyekrol. A kulonbozo vallasok kepviseloit ulteti egy asztalhoz ez a mozgalom, hogy legyen parbeszed. Olyan ugyekrol van szo, amelyben nem jatszik szerepet a vallas, tehat az erdeklodo embereknek alkalmuk van az ismerkedesre. Nekem az egesz nagyon gyenge hatasfokunak tunik, es a "faith" miatt pl. szamomra kirekeszto egy kicsit. A hot spotok szerintem ez ugyben nem Ausztraliaban, hanem masutt (pl. Izraelben) lehetnek. lesa/Belle szerint ez nincs igy, Ausztralia meg mindig nagyon rasszista es kirekeszto, a propaganda ellenere.

Szoba kerul az un. "Lost generation", mint ausztraliai rasszizmus. a lakossag egy szazalekarol van szo, de nagy lelkiiseretfurdalas van belole. Csak 2008-ban kert elnezest a kormany a bennszulottektol.

Anthony fozott, kaviarral kezdtunk. Pentek esti gyertya, ima, enek, barchesz.
Ismet a vallasra terelodott a szo. Ismet kiderult, hogy senki sem vallasos, a gyerekek is csak kulturalisnak elik meg a ceremoniat. Lucy hosszu eloadast tart errol, ragyogo. A tobbie gyerek hulyeskedik, de Lucy nem zavartatja magat. A beszed egy reszet videora akarom venni de Agnes egy ido utan ramszol, es igy abbahagyom, de mindenki egy kicsit kove mered. Tovabblepunk.

A vacsora kivalo. Jo hangulat, keso van. Anthony tanacsokkal lat el Shanghai ugyeben, majd haza.
Agnes hulla f'aradt, nyomasztja a holnapi utazas Melbournebe. Allitolag ott most mar tel van. brr.

1 comment:

judit said...

Nagyon elvezetes leirasok. Jo mulatast Melbourne-ben! Nekem juliusban sem tunt az ottani tel nagyon hidegnek.